Kalcijum u ishrani žene

Nedostatak kalcijuma u ishrani žene u menopauzi može da dovede do primarnog hiperparatireoidizma koji, između ostalog, povećava opasnost od ozbiljnih povreda i preloma kostiju.

Članak objavljen u poslednjem broju Britanskog medicinskog žurnala, baca svetlo na činjenicu da su tokom perida hormonske neravnoteže menopauze kosti žene najugroženije. Primarni hiperparatireoidizam je retka bolest. Javlja se uglavnom kod poremećaja potrošnje ili apsorpcije kalcijuma. 

Pokazalo se da je menopauza stanje koje utiče na pojavu primarnog hiperpartireoidizma. To potvrđuju rezultati istraživanja sprovedenog u SAD. Lekari su istraživanje sproveli na 58.300 žena starosti od 39 do 65 godina. Testirana grupa žena je podeljena na pet podgrupa od kojih je svaka unosila hranom određenu količinu kalcijuma. Prva grupa je dobijala najviše kalcijuma, a peta najmanje. Istraživanje je trajalo 22 godine. Za to vreme ukupno 277 žena je dobilo hiperparatireoidozu.

U grupi koja je unosila najviše kalcijuma rizik od hiperparatireoidizma je bio 44% niži od prosečnog rizika za žene u postmenopauzi. U svakoj sledećoj grupi ova cifra je bila sve niža i sve više žena je oboljevalo. Preporučena dnevna doza kalcijuma je 700mg. Kalcijuma u većoj meri ima u mleku, orasima, ribi (sardini i posebno inćunu).

Zanimljivo je da najmanje jedna trećina žena u razvijenim zemljama ne unosi dovoljno kalcijuma ishranom, pa kod žena u postmenopauzi terba obratiti pažnju na ovaj aspekt ishrane.

Izvor