HPV kod muškaraca sve češće izaziva tumor

Broj tumora povezanih sa humanim papiloma virusom (HPV), koji se prenosi polnim putem, znatno je skočio tokom protekle dve decenije. Na pojavu raka virus utiče više od pušenja i alkohola, a posebno su ugroženi muškarci.

Naučnici su analizirali 271 uzorak tkiva pacijenata obolelih od tumora usta i grla u periodu od 1984 do 2004 godine. U periodu od 1984 do 1989 god oko 16% orofaringealnog raka - rak krajnika, gornjih disajnih puteva i baze jezika, je sadržalo HPV, dok je u periodu od 2000 do 2004 godine broj slučajeva raka sa HPV-om porastao na 72%.

Rizik je najviše povećan kod muškaraca. Istraživači povećan uticaj HPV-a na nastanak tumora povezuju sa češćim upražnjavanjem oralnog seksa. "Mi verujemo da su se seksualne navike ljudi promenile. Mladi sve ranije započinju aktivan seksualni život i generalno imaju više seksualnih partnera", rekla je za Reuters Health Dr Tina Dalianis sa Instituta Karolinska u Švedskoj, koja je uzela učešće u istraživanju.

HPV (Humani papiloma virus) je poznatiji kao virus koji iziva rak grlića materice kod žena, ali su preventivni pregledi doveli do znatnog smanjenja učestalosti ovog oblika raka. U SAD problem tumora izazvanog HPV-om nije vezan za žene, već muškarce, uglavnom zbog porasta oboljevanja muškaraca od raka usta i grla izazvanog ovim virusom.

Izvor