Lekovi i impotencija

 

Muškarci koji svakodnevno koriste lekove protiv bolova pre ili kasnije će koristiti lekove za poboljšanje erekcije - navodi Die Welt.

Stručnjaci procenjuju da oko 4,5 miliona Nemaca ima problema sa erekcijom. Najčešći fizički uzroci erektilne disfunkcije su arteroskleroza, šećerna bolest, gojaznost, pušenje i psihički problemi. Kod mlađih od 35 godina kao uzrok dominira stres i depresija.

Obično se zanemaruje da smanjenje ili gubitak libida i erektilna disfunkcija često nastaju kao posledeica delovanja brojnih lekova. Mnogi lekovi koji se koriste u lečenju visokog krvnog pritiska (beta blokatori, ACE inhibitori i antagonisti kalcijumovih kanala) negativno utiču na erekciju. Antidepresivi i druge psihoaktivne supstance mogu da poremete erekciju ili dovedu do gubitka libida.

Impotenciju u prvom redu mogu da izazovu lekovi koji utiču na balans muških polnih hormona, ističe Journal of Sexual Medicine. To je slučaj sa finasteridom i dutasteridom - preparatima, koji se koriste za lečenje bolesti prostate. Finasterid se pod imenom Propecija koristi u lečenju ćelavosti.

Interesantno je da lekovi protiv bolova mogu dovesti do erektilne disfunkcije. Ovo pokazuju rezultati istraživanja, objavljeni u Journal of Urology. Po tim podacima 35% muškaraca koji redovno- tri puta dnevno, pet dana u nedelji tokom 100 dana koriste analgetike (lekove protiv bolova) se žali na probleme sa erekcijom. Svi ti muškarci su koristili nesteroidne antireumatike. To uključuje lekove kao što su ibuprofen, diklofenak, naproksen, piroksikam, acetilsalicilnu kiselinu (sastojak Andola i Aspirina). Naučnici još ne mogu da objasne zašto lekovi protiv bolova remete erekciju.