Propecia može da ugrozi potenciju

Finasterid, efikasan lek protiv ćelavosti, poznat pod imenom Propecia, može da ugrozi potenciju.

Mladi ljudi mogu ozbiljno da ugroze svoje seksualno zdravlje uzimajući lek protiv ćelavosti, saopštava BBS. Po rečima lekara finasterid, poznat pod imenom Propecia, može da ima ozbiljna neželjena dejstva, o čemu se pacijenti u uputstvu ne informišu u potpunosti.

Poznato je da opadanje kose muči milione ljudi. Samo u Britaniji njihov broj dostiže 6,5 miliona. Takođe, prema statistici, u oko četvrtine muškaraca kosa počinje da opada u dobu od dvadeset godina.

BBS navodi priču o 26-godišnjem Džejmsu iz Edinburga. Čovek je primetio da počinje da mu opada kosa. Pretražujući po nternetu, otkrio je lek Propecia i kupio ga. Primenom leka kosa je zaista prestala da mu opada. Treba napomenuti da je serija ispitivanja potvrdila efikasnost sredstva - pomaže u 9 od 10 slučajeva. Ono sprečava opadanje kose više od pet godina.

Međutim, muškarci koji koriste sredstvo mogu imati problema sa erekcijom. Proizvođač tvrdi da nakon prestanka korišćenja finasterida problemi sa erekcijom prolaze spontano. Međutim, u slučaju Džejmsa ispalo je drugačije. On je primetivši znatno smanjenje svoje seksualne aktivnosti prestao da koristi lek, ali to nije pomoglo - baš suprotno. Tri nedelje po prestanku korišćenja leka kod njega se razvila potpuna impotencija. Lekar mu je propisao hormonsku terapiju. Testosteron nije pomogao. Tada je lekar predložio upotrebu implantanta.

Kad je ova priča objavljena zdravstveni radnici iz Irske i SAD su se izjasnili da su bili svesni ovih neželjenih dejstava i da je potrebno da se ograniči korišćenje preparata.