Gojaznost i spermogram

Kod mladih muškaraca gojaznost je povezana sa smanjenjem broja spermatozoida.

Mladi gojazni muškaraci mogu imati znatno manji broj spermatozoida u odnosu na mladice sa normalnom telesnom težinom - rezultat je novijih istraživanja.

Istraživanje, objavljeno u on-line izdanju "Fertility and Sterility", potvrđuje vezu između gojaznosti i lošeg kvaliteta sperme (loš spermogram). I druga novija istraživanja ukazuju da u poređenju sa vitkijim muškarcima, gojazniji imaju tendenciju ka manjem broju spermatozoida, smanjenju pokretljivosti spermatozoida i smanjenju procenta progresivno pokretnih.

Starost je faktor koji utiče na kvalitet sperme. Stariji ljudi imaju tendenciju smanjenja kvaliteta spermograma u odnosu na mlađe, a oni takođe imaju tendenciju ka višku masnih naslaga. Međutim, među više od 2.000 muškaraca starosti između 20 i 30 godina, koji su učestvovali u sprovedenom istraživanju niža koncentracija spermatozoida u spermi se sretala kod gojaznijih u odnosu na muškarce normalne telesne težine iste starosti.

Doktor Uwe Paasch (University of Leipzig in Germany) sa kolegama je proučio podatke 2.157 muškaraca, koji su se obratili Klinici za plodnost za analizu spermograma između 1999 i 2005 godine. Svi pacijenti prosečne starosti od 30 godina nisu imali poznat uzrok smanjene plodnosti.

U okviru normalnog broja spermatozoida (20-150 miliona spermatozoida u mililitru sperme) niže vrednosti su se sretale kod gojaznijih. Dr Paasch ističe da nije poznat uticaj razlika u broju spermatozoida između gojaznih i vitkih muškaraca na njihovu plodnost. Takođe, nije potpuno jasno zašto je gojaznost povezana sa kvalitetom sperme.

Neka istraživanja pokazuju da gojazni muškarci imaju tendenciju ka nižem nivou testosterona i drugih reproduktivnih hormona u odnosu na mršavije muškarce. U ovoj studiji, međutim, nivo hormona je bio u korelaciji sa godinama a ne sa telesnom težinom.

U drugm istraživanju Dr Paasch i kolege su otkrili da je visok nivo masti u telu povezan sa promenama u proteinima koji omogućavaju spermatozoidima da prežive i funkcionišu. Istraživači takođe, ističu da je kao pokazatelju gojaznosti korišćen indeks telesne mase (BMI), koji tačno ne odražava količinu masnog tkiva u telu.

Izvor: Abbottgrowth.ru