Folna kiselina i rak prostate

Korišćenje vitamisnkih suplementa sa folnom kiselinom povećava rizik oboljevanja od raka prostate za više od dva puta. To je zaključak naučnika univerziteta Južne Kalifornije (University of Southern California)  objavljen u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Jane Figueiredo je sa svojim kolegama poučila podatke o zdravstvenom stanju 643 muškaraca, srednje starosti 57,4 godina. Polovina učesnika je svakodnevno unosila vitamisnke dodatke hrani, koje sadrže 1miligram folne kiseline, dok su ostali koristili placebo. 

Tokom šest i po godina posmatranja 34 učesnika istraživanja je obolelo od raka prostate. Analizom dostupnih podataka naučnici su izračunali rizik oboljevanja od karcinoma prostate u roku od 10 godina. Oni procenjuju da se rak prostate u desetogodišnjem periodu javlja kod 9,7% muškaraca koji koriste preparate sa folnom kiselinom i 3,3% muškaraca koji koriste placebo (tablete bez folne kiseline ). Zaključak je da unos folne kiseline suplementima povećava rizik za oboljevanje od tog oblika raka više od 2 puta.

Mehanizam kancerogenog dejstva ovog vitamina, koji spada u grupu B vitamina, nije izvestan. Naučnici pretpostavljaju da odlučujuću ulogu igra učešće folne kiseline u sintezi nukleotida, koji su neophodni za razmnožavanje ćelija raka.

Međutim negativni efekat vitamina se ograničava samo na sintetički oblik folne kiseline. Ima istraživanja koja pokazuju da korišćenje hrane bogate folnom kiselinom npr. spanać, luk i salata štiti od pojedinih vrsta raka uključujući i rak prostate. Ova protivurečnost se objašnjava činjenicom da je bioraspoloživost (stepen iskorišćenosti) sintetičke folne kiseline veći, nego folne kiseline dobijene iz hrane. Američki naučnici smatraju da se korišćenjem suplementa može uneti veća količina ovog vitamina, nego iz hrane, što može imati odlučujuću negativnu ulogu.

Namirnice bogate folnom kiselinom su pileća džigerica, sok od pomorandže, spanać, sve vrse pasulja i druge mahunarke, zrna soje, prokelj, avokado, lišće i koren repe (mnogo više lišće, nego koren), brokoli, leblebije i maline.