Punomasno mleko – opasnost za prostatu

Plašite se karcinoma prostate? To nije baš bez osnova, jer je on najčešći maligni tumor muškaraca. Javlja se kod starijih ljudi, dosta ređe kod sredovečnih.

Iako je veoma čest, retko je uzrok smrti. To je posledica njegovog sporog rasta. Ako se rano otkrije procenat izlečenja je 98%. 

Veoma dugo karcinom ne daje tegobe. Kada se jave liče na tegobe kod adenoma prostate, samo su jače i ne smanjuju se povremeno. Osnovni simptomi su često mokrenje (polakizurija) i otežano i bolno mokrenje (dizurija). Bolesnik sve teže mokri, čeka na mlaz, koji je tanji, slabiji i isprekidan. Ustaje noću da mokri (više od dva puta) i uopšte češće mokri. Ubrzo se nadovezuje infekcija pa se uz jak bol i pečenje pri mokrenju, javlja i zamućena i krvava mokraća. 

Pravi uzrok nastanka karcinoma nije poznat. Genetska predispozicija je veoma bitna, tako da se u pojedinim porodicama češće javlja. Postoje pretpostavke da na pojavu raka utiču virusne infekcije (humani papiloma virus, herpes virus i citomegalo virus), mada to ipak nije potvrđrno. Konzumiranje alkohola se javlja kao faktor rizika. Mnogi ljudi koji imaju benigno uvećanje prostate (adenom prostate) se plaše da će da dobiju rak. Nema razloga za strah, jer se adenom i karcinom razvijaju u različitim delovima prostate i njihova pojava nije povezana. Neka novija istraživanja ukazuju na povezanost karcinoma prostate i ishrane. 

Opasnost od raka vreba iz masne hrane, naročito iz mlečnih proizvoda. Prema jednom istraživanju ispitanici koji su pili dve čaše mleka dnevno imali su skoro dva puta veći rizik od raka prostate od onih koji su pili samo jednu čašu. Tri čaše mleka dnevno povećava rizik oko dva i po puta. Osobe koje su jele velike količine sira, jaja i mesa takođe su imale veće izglede da dobiju kancer prostate.

Izgleda da je glavni krivac u mleka – masnoća. Istraživači iz Memorijalnog instituta Rozvel Park u Bafalu koji su ispitivali ishranu osoba sa rakom prostate i zdravih osoba, našli su povezanost sa punomasnim mlekom, ali ne i sa obranim. Unošenje više od tri čaše punomasnog mleka dnevno povećava rizik od kancera prostate dva i po puta. 

Osim mlečne masti, unošenje većih količina životinjskih masti se povezuje sa češćom pojavom raka. Potencijalnu opasnost za nastanak raka predstavlja i konzumiranje veće količine kukuruznog i suncokretovog ulja, sobzirom da ona sadrže omega 6 – masne kiseline. Međutim, mononezasićene masti maslinovog ulja se ne navode kao uzročnik raka. 

Masti utiču na rak tako što predstavljaju hranu za tumor. Bez masti kancerske ćelije bi mogle da ostanu mirne. Unošenje previše masti iz mleka, životinjske masti i omega- 6 biljnih ulja može oslabiti mehanizme kojima imuni sistem drži tumor pod kontrolom. 

Nije potrebno da se mleko ne pije. Baš naprotiv, opasne su zasićene masti iz mleka, ali nešto iz mleka sprečava rak. Mogući antikancerski sastojci mleka su kalcijum i vitamin B2, A, C i D. Ali moguće je da antikancerski deluje neki još neidentifikovani sastojak mleka. Znači u preventivi kancera treba piti mleko koje sadrži manje od 2% mlečne masti.