Kloniranje kose lek za ćelavost

Problem ćelavosti miliona muškaraca i žena uskoro će biti prošlost. Britanski naučnici su uspešno testirali na ljudima kloniranje kose. Revolucionarna metoda, nazvana folikularna implantacija će, kako ističu naučnici, za pet godina potpuno rešiti problem ćelavosti, jer će se do tada usavršiti kloniranje kose u laboratoriji.

Folikularna implantacija se sprovodi tako što se pacijentima sa potiljka, gde je kosa najgušća, izdvoje ćelije odgovorne za rast dlake, a dovoljno je da ih ima stotinak. Te se ćelije zatim u laboratoriji multiplikuju do milionske količine i usađuju u skalp, pri čemu je potrebno više od hiljadu uboda. Usađene ćelije stimulišu proizvodnju novih folikula dlake ili podmlađuju one koje su prestale da ih proizvode. Moguće je, tehnikom kloniranja kose, proizvesti neograničenu količinu vlasi. 

U roku od osam nedelja mogu da se proizvedu milioni ćelija. Samo stotinak osnovnih ćelija je potrebno za hiljadu novih vlasi i to se može bezbroj puta ponoviti. Novom metodom može da se pomogne i ljudima stradalim u požarima i onima koji su izgubili kosu usled terapije protiv raka. 

Tim britanskih naučnika predstavio je novu vrstu terapije početkom juna ove godine na konferenciji u Rimu, a britanska vlada odlučila je da timu da novčanu pomoć u iznosu od 1,9 miliona funti. Tehniku razvija firma „Intercytex“ iz Mančestera, jedna od mnogih u svetu koje traže lek za ćelavost. 

Tim dr Farjoa radi na pojednostavljanju metode implantacije. Istraživanja su usmerena ka uzgajanju prave kose koja će se zatim presaditi i time izbeći usađivanje svake ćelije ponaosob. Princip je kombinacija korena dlake sa keratocitima koji čine građu dlake.

Pretpostavlja se da će presađivanje kose folikularnom implantacijom koštati oko 5.000 evra. Dok nova metoda, folikularna implantacija ne bude u širokoj primeni, ljudi koji smatraju da im je ćelavost problem, imaju na raspolaganju klasične metode presađivanja kose.metoda presađivanja u rupice. Sa potiljka se uzme koža zajedno s kosom, u obliku elipse, iz koje se filigranskim postupkom razdeljuje na vrlo tanke delove – takozvane slitgrafts. Takvi se presadi stavljaju na deo glave gde se treba napraviti presađivanje kose i to na prethodno pripremljena mesta. Presađivanje se izvodi tako da se u prvom redu na početku transplantacije stavljaju presadi koji imaju jednu do dve vlasi, a u ostalim redovima 3-5 vlasi. Tako učinjeno presađivanje omogućava da kasnije kosa izgleda što prirodnije. Najčešće primjenjivana je tzv.