Pažljivo sa kapima za nos

Interesantno je da iste kapi koje nam otpušuju nos mogu da dovedu do njegovog zapušenja.

Muči vas zapušen nos, često stavljate kapi. Bočica sa kapima za nos Vam stoji ispod jastuka, jer se nekada budite pred zoru zbog zapušenog nosa. Kad izlazite iz kuće proveravate da li su Vam kapi u torbi ili džepu. Prijatelji vam daju "efikasne savete" za sinuse. Isprobavate sve narodne lekove za koje čujete. Kupujete na svoju ruku antibiotike. Ništa ne pomaže i Vi se vraćate kapima za nos. 

Krivac za Vaše probleme su iste one kapi koje vas "spašavaju". Kapi sa simpatomimeticima kao nafazolin i oksimetazolin, ako se koriste duže od 4 – 5 dana mogu dati neželjene efekte u smislu navike, oštećenja sluzokoće nosa, slabijeg efekta i reaktivne kongestije. Reaktivna kongestija je pojava da pod dejstvom kapi dođe do otpušenja nosa, da bi se ubrzo posle toga ponovo zapušio. Vi i sami znate da kapi za nos nesmeju da se koriste duže od 4 -5 dana, ali šta da radite kada ne možete bez njih. Postavlja se pitanje kako da izađete iz tog začaranog kruga, kada ne možete bez kapi, a opet vam one ponovo zapušuju nos. Rešenje postoji.

Treba izlečiti pravi uzrok

Specijalista za uho, grlo i nos će utvrditi da li se radi o alergijskom ili vazomotornom rinitisu i preduzeti odgovarajuće lečenje. Kod sumnje na alergijski rinitis uradiće kožni test na inhalacione alergene, odrediti nivo serumskog IgE (povišen je kod alergije) i uraditi citološki pregled brisa nosa na eozinofile, koji ukazuju na alergiju. Ako zahvaljujući kožnim testovima saznate na šta ste alergični, možete probati da taj alergen izbegnete. Ako ste alergični npr. na dlaku životinja, uklonićete je iz svoje okoline ili ćete kućnog ljubimca češće kupati i nećete ga puštati u spavaću sobu. Dejstvo polena ćete smanjiti zatvaranjem prozora, presvlačenjem odeće koju ste nosili napolju čim uđete u kuću i čestim pranjem kose (po mogućstvu svako veče).

Dugotrajna zapušenost nosa je obično praćena zapaljenjem sluzokože. Zato treba uraditi antibiogram i po njegovom rezultatu uzeti antibiotik koji odgovara tj. antibiotik na koji su osetljive izolovane bakterije. Inhalacioni kortikosterodi su veoma efikasni, a neželjena dejstva su im minimalna. Jedan od njih beklometazon u obliku spreja za nos će Vam pomoći svojim antiinflamatornim dejstvom (protiv zapaljenja) i smanjiće osetljivost sluzokože nosa na dejstvo različitih alergena. Koristićete ga preventivno, a dužinu primene će odrediti ORL specijalista. Ako je potrebno dodaće se još neki lek, obično iz grupe antagonista H1 histaminskih receptora npr. Loratadin.