Rad za računarom izaziva probleme

Pojava novih zanimanja, kod kojih se veći deo radnog vremena provede za računarom, dovešće do profesionalnih bolesti u kojima će dominirati smetnje vida i oštećenja kičme. Međutim, rad za računarom ne oštećuje zdravlje odjednom, promene se dešavaju postepeno i, što je najvažnije, uz jednostavne mere opreza, bolesti mogu da se spreče. 

U toku rada za računarom najviše trpi vid. Osim veštačkog svetla koje napreže oči, zbog praćenja kursora miša ljudi ređe trepću, pa se oči suše, izazivajući peckanje, što pogoduje upalama. U toku rada povremeno skloniti pogled sa monitora i gledati naizmenično, u razmaku od desetak sekundi, bliske i udaljene predmete. 

Ukočenost i bol u vratu znak su da je vreme za pauzu, koju obavezno morate da napravite, jer nepovoljan položaj i dugotrajno sedenje oštećuje kičmu, a posebno vratni deo. U toku pauze napravite nekoliko vežbi istezanja vrata, pomeranjem glave napred – nazad, levo – desno i u krug.

Pritisak i položaj tela remeti krvotok, pa ruke ili noge često utrnu. Dugoročno, takvo remećenje cirkulacije pospešuje i nezdravo taloženje masnoća u krvnim sudovima. I te promene možete sprečiti, ako u toku pauze malo “protegnete” ruke i noge.

Mišići i tetive šake i ruke tokom rada na računaru pod stalnim su opterećenjem zbog neprirodnog položaja, koji se ponavlja iz dana u dan, pa stoga obratite pažnju na to da sedite pravilno. Pravilnim sedenjem ćete sprečiti i napetost u mišićima bedara i sprečiti pritisak na krvne sudove i nerve. 

Prljavština na tastaturi je idealan dom za bakterije, grinje i druge alergene. Kako se tastature retko čiste, mogu da budu opasan izvor zaraznih i alergijskih bolesti. Potrebno je da povremeno očistite tastaturu ili da je zamenite novom. 

Pravilno sedenje za kompjuterom 

Pravilno držanje tela obezbeđuje korišćenje računara na udoban i ispravan način: leđa moraju biti dobro poduprta stolicom - treba sedeti opušteno, leđa lagano nagnutih nazad; stolica ne sme pritiskati noge iza kolena; noge treba da budu savijene u kolenima pod uglom nešto većim od 90 stepeni i da čvrsto stoje na podlozi (podu) ili osloncu; glava ne sme biti nagnuta previše napred, a ni unazad; nadlaktice treba da budu opuštene uz telo, a ruke savijene u laktu pod uglom od 90 stepeni ili nešto malo većim; zglobovi treba da budu u ravnom položaju, tako da ispružena šaka i podlaktica zajedno čine liniju. 

Pravilnim sedenjem za kompjuterom, pravljenjem pauza u radu i vežbanjem možete da sprečite pojavu tegoba i bolesti. Satim treba da se počne odmah, ne čekajući da se tegobe jave.