Preventiva raka prostate

Zbog široke rasprostranjenosti, preventivi raka prostate se poklanja sve više pažnje. Rizik od ovog oblika raka može da se smanji na prirodan način.

Stručnjaci Američkog Centra za istraživanje raka su sproveli desetogodišnje istraživanje na 33 hiljade mladih Amerikanaca, tokom koga su analizirali uticaj brojnih dodataka hrani na rizik od raka prostate. Učesnici studije su podeljeni u devet grupa. Svaka grupa je koristila neki dodatak hrani. Među njima je bilo dodataka koji su se već pokazali kao delotvorni u sprečavanju raka prostate, ali nije bilo vitamina i minerala. 

Među ispitivanim suplementima nalazili su se ekstrakt koštica grožđa, hondroitin, koenzim Q10, riblje ulje, beli luk, ekstrakt ginko bilobe, ženšen i glukozamin. Na različite načine svaki od ovih dodataka može da utiče na smanjenje rizika od raka, ali u svakom konkretnom slučaju efekat se ozbiljno razlikovao.

Najupečatljivije je bilo dejstvo ekstrakta koštica grožđa. U proseku, rizik od raka prostate se kod muškaraca koji su koristili suplement najmanje jednom nedeljno, smanjio za 43%. Efekat je bio još bolji u grupi ispitanika koji su na početku istraživanja imali visok rizik od raka prostate. Kod njih se rizik na kraju istraživanja smanjio za 63%.

Prema rečima stručnjaka ekstrakt koštica grožđa ima brojna antioksidansna i antizapaljenjska svojstva tako da suplementi koji ga sadrže blagotvorno deluje na čitav organizam, između ostalog sprečavaju kardiovaskularne bolesti. Ako se efekat koštica grožđa potvrdi u narednim istraživanjima može da se smatra da je pronađen najefikasnije sredstvo za preventivu raka prostate.

Veoma je važno da smo svesni da postoji efikasno sredstvo za preventivu raka prostate. Osim njega za preventivu su važne standardne stvari: fizička aktivnost, zdrava ishrana i dovoljno sna.

Izvor