Urođeno krivo stopalo – Pes equinovarus congenitus

Uvrnuto stopalo prema unutra je najčešći urođen deformitet stopala. Stopalo je krivo zbog nekoliko udruženih deformiteta, koji nisu uvek isti, ali se označavaju zajedničkim imenom - pes equinovarus congenitus.

Najčešće je stopalo uvrnuto prema unutra, taban "gleda" na gore, a savijanje stopala je ograničeno. Ako je zadnji deo stopala u normalnom položaju, a prednji deo uvrnut prema unutra deformitet se zove pes metatarsus varus (pes adductus). 

Pes equinovarus je najčešći urođen deformitet stopala. Dva puta se češće javlja kod dečaka nego devojčica. Deformitet može da bude na jednoj ili na obe noge (u 50% slučajeva). Ova urođena mana može da bude udružene sa drugim urođenim manama kao što je npr. Spina bifida. Ponekad je nasledna. Češće je posledica virusne infekcije majke tokom trudnoće, male količine amnionske tečnosti ili skučenog prostora u materici kod blizanačke trudnoće.

Deformitet se lako uočava na rođenju. U prvim danima i nedeljama može lako da se ispravi, ako su roditelji dosledni. U narednim mesecima korekcija se teže sprovodi, ali mnogo lakše nego kada dete prohoda.

Kada dete prohoda i počne da se oslanja na deformisano stopalo dolazi do promena najpre na mekim delovima stopala (formiraju se fibrozne trake i priraslice), a kasnije i na koštanim. Poremećaji postaju trajni i statika tela se remeti.

Hod na spoljašnjoj ivici stopala izaziva na tom mestu zadebljanje kože, a ispod nje nastaju sluzne kesice (burze). One su sklone zapaljenju što izaziva bol i otežava lečenje.

Ako majka više puta dnevno lagano izvrće stopalo i vraća ga u normalni položaj, a zatim fiksira mekim zavojem, deformitet će da se koriguje do kraja prve godine. Dete kasnije nosi duboku obuću sa uloškom.

Ako se propusti ovo najpovoljnije vreme za lečenje pa se sa lečenjem započne u drugom ili trećem mesecu života korekcija je teža. Tada lekar vraća stopalo u normalan položaj i fiksira ga gipsanim zavojima koji se povremeno menjaju. Korekcija se postiže za 4 do 6 meseci, ali može ponovo da dođe do uvrtanja stopala.

Kod dece starije od 6 meseci korekcija se vrši u anesteziji i postavljaju se gipsani zavoji. Nakon korekcije dete nosi posebnu obuću.

Lečenje ne može da bude uspešno ako se sprovodi povremeno ili ako se započne pošto dete prohoda. U drugoj godini i kasnije lečenje je isključivo hiruško. Kod manje dece hiruška intervencija se vrši samo na mekim delovima stopala, a kod starijih i na kostima. Što je dete starije intervencija je komplikovanija. Ako se vrši u odraslom dobu najpre treba da se ukloni burza i bolesnik dugo nesme da hoda. Nakon toga se pristupa hiruškoj korekciji deformiteta.