Sprečite kratkovidost kod deteta

Britanski istraživači su otkrili da deca koja više borave na svežem vazduhu imaju manji rizik da postanu kratkovida, piše BBC.

Analizom osam studija čije je ispitivanje obuhvatilo više od 10.000 osoba, naučnici sa Kembridža su došli do zaključka da kratkovida deca (bolest se zove miopija) borave napolju oko 4 sati nedeljno manje od dece sa normalnim vidom ili dalekovidošću (hipermetropia). Osim toga svaki dodatni sat nedeljno proveden napolju smanjuje rizik od miopije za dva posto. 

Tačan uzrok veze između boravka napolju i miopije nije još identifikovan. Šef istaživačkog tima Justin Sherwin smatra da boravak napolju dobro deluje na vid zbog toga što deca napolju imaju mogućnost da gledaju udaljene predmete, zatim tu je povoljno dejstvo ultravioletnih zraka i fizičke aktivnosti.

Naučnici ističu da boravak dece napolju treba da bude izbalansiran. Poznato je da je duže dejstvo ultravioletnih zraka sunčeve svetlosti najvažniji faktor rizika za pojavu melanoma- izuzetno opasnog oblika raka kože.

U isto vreme boravak napolju i fizička aktivnost smanjuju rizik za pojavu gojaznosti, šećerne bolesti, nedostatka vitamina D i drugih bolesti.

Izvor