Strahovi jednogodišnje dece

Nama sasvim obične stvari, kao zvuk telefona ili usisivača, jednogodičnjem detetu mogu biti zastrašujući. Mališana mogu plašiti predmeti i situacije na koje ranije nije obraćao pažnju.

Jedngodišnje dete sve više shvata svet oko sebe. Radoznalo je i uči tako što dira, miriše i stavlja u usta predmete. Ponaša se kao istraživač, koji više puta ponavlja eksperiment. Ta strast za istraživanjem pokazuje da se vaše dete normalno razvija, da je bistrog uma i zdravog duha. Dozvolite mu da dodirne i upozna predmete koji nisu opasni i neće ga uznemiriti. To za vas može biti iscrpljujuće, jer morate stalno biti na oprezu, dozvoljavajući mu da istražuje, a da istovremeno bude bezbedno i da ga sačuvate od stvari koje ga mogu povrediti.

Međutim, odvažnog istraživača počinju da plaše predmeti koji se naglo pomeraju ili proizvode zvuk. To može biti usisivača, lavež psa, igračka koja proizvodi zvuk...

Pojava strahova u tom uzrastu je normalan element razvojnog procesa. Detetovo razumevanje predmeta i događaja je još uvek malo. Ono nezna zašto je odjednom neki predmet oživeo, zašto se kišobran odjednom otvorio uz "sumnjiv i zastrašujući" zvuk. I odrasli ljudi se plaše nepoznatih stvari.

Veći deo druge godine prolazi kroz prevazilaženje strahova od različitih predmeta i situacija. Nema svrhe da detetu objašnjavate da nema razloga da se plaši. Sa njegove tačke gledišta strah je realan. Ono nezna zašto je usisivač odjednom "urliknuo", nezna da mu taj predmet ne moze naneti zlo. Trudite se da predmet koji uznemirava dete neko vreme ne koristite u njegovom prisusutvu. Kada se uplaši pokažite razumevanje, utešite ga, saosećajte sa njim. Kada bude u stanju da razume takve predmete i dešvanja strah će nestati i nemate razloga da ga požurujete. 

Kod jednogodišnje dece se često javlja strah od kupanja. Vama to može biti neobično, jer je ranije volelo da se kupa ili se bar nije bunilo. Sada ga mozda plaši žubor vode, možda strepi da će mu sapun ući u oči, a možda ga plaši mogućnost da se oklizne. Ako se dete plaši da uđe u veliku kadu - ne primoravajte ga. Zadžite se na maloj kadici u koju ćete sipati samo malo vode. Ne sipajte detetu vodu na glavu, već ispirajte penu vlažnim peškirićem ili flanelskom krpom. Ne prosipajte vodu kada dete može da je čuje. Jednogodišnje dete posebno plaši šum vode koja odlazi u slivnik.

Po materijalu: Dr. Spock's Baby and Child Care/ Benjamin Spock and Steven J. Parker