Težak porođaj i agresivnost dece

Deca rođena u teškom porođaju ili primenom akušerskih mera u većem stepenu su sklona agresivnosti u odnosu na decu koja su došla na svet carskim rezom.

Kineski istraživači su došli do zaključka da postoji veza između ponašanja dece i načina na koji su došli na svet. Smatraju da problemi u ponašanju u detinjstvu mogu biti povezani sa povišenim nivoom kortizola - hormona, koji se oslobađa tokom teških porođaja.

Ranije studije su pokazale da je nivo kortizola najniži kod beba rođenih planiranim carskim rezom. Zatim sledi nivo kortizola kod dece rođene prirodnim putem. Kod porođaja vakuum ekstrakcijom i forcepsom nivo kortizola u pupčaniku je bio najviši.

Studijom je obuhvaćeno 1490 dece rođene u južnim provincijama Kine. U uzrastu od 4 do 6 godina ocenjivana je njihova povučenost, anksioznost, depresija, poremećaji pažnje i agresija. Kod dece rođene planiranim carskim rezom, takvi poremećaji su se najređe sretali. Kod dece rođene akušerskim merama (forceps) i vakum ekstrakcijom - najčešće.

Carski rez se u Kini sve češće primenjuje, posebno u bogatijem jugo-istoku zemlje. Studija je objavljena u Britanskom časopisu za akušerstvo i ginekologiju (British Journal of Obstetrics and Gynecolohy).