Zapaljeno slepo crevo - bolest dece i mladih

Kod bola u stomaku prvo pomislimo na slepo crevo. Ako ste roditelj, strah nije bezrazložan, jer je upala slepog creva najčešće bolest dece i mladih.

Nastaje zapaljenjem crvuljka, izraštaja na početku debelog creva. Uzrok zapaljenja je zapušenje crvuljka crevnim sadržajem, što stvara uslove za razmnožavanje normalno prisutnih crevnih bakterija. Zapaljenje slepog creva može da se javi u svakom životnom dobu, ali je izuzetno retko kod dece mlađe od dve godine i kod starih. Najčešće se javlja kod mlađih od 30 godina i to nešto češće kod muškaraca. 

Kod ove bolesti dijagnozu treba postaviti što pre, jer ako se ne operiše na vreme može doći do pucanja slepog creva i izlivanja crevnog sadržaja u trbušnu duplju. Tada nastaje zapaljenje trbušne maramice. To je ozbiljno stanje koje može dovesti do širenja upale na celi organizam (sepsa). Ona se može završiti smrću.

Glavni simptom akutne upale slepog creva je bol u donjem desnom delu trbuha. Tom bolu može predhoditi muka, gađenje, povraćanje i bol oko pupka ili iznad njega. Bol je obično praćen zastojem stolice i vetrova, ali se može javiti proliv ili učestalo mokrenje. Ne moraju biti prisutne sve ove tegobe. Osim toga, bol može imati različitu lokalizaciju. Nekada se oseća levo od pupka, u donjem delu leđa ili iznad stidne kosti. Bol je obično stalan i bolesnik ne može naći položaj u kome se smiruje.

Bolesnik obično ima temperaturu oko 38 stepeni Celzijusa. Puls mu je ubrzan, a brži od 100 otkucaja u minuti ukazuje na ozbiljno zapaljenje.

Za postavljanje dijagnoze je važan pregled trbuha (pipanje), nalaz povišene telesne temperature i povišenih leukocita u krvi. Ako je rektalna tempetarura veća od temperature merene pod pazuhom više od pola stepena znači da postoji zapaljenjski proces u trbuhu. U postavljanju dijagnoze se sve više koristi kolor dopler (ultrazvuk). Njime se kod zapaljenja slepog creva uočava pojačana prokrvljenost u zadebljalom zidu crvuljka, uz nepokretan sadržaj proširenih creva. Korišćenje ultrazvuka je posebno korisno kod bolesnika koji nemaju povišene leukocite u krvi i temperaturu.

Kod bola u stomaku je posebno važno da ne uzimate lekove protiv bolova. Oni opuštaju mišiće, pa mogu zavarati lekara. Prilikom pipanja trbuha on uočava da je mek, a tipični znaci izostaju. Umesto leka popijte čaj, jedite dvopek i kuvani pirinač. Ako bol ne prolazi ili se tegobe pogoršavaju javite se lekaru.

Upala slepog creva se leči hiruškim putem. Najbolje je operisati u prvih 48 časa od pojave bola. Nekada se upala smiruje spontano ili zato što je bolesnik na svoju ruku započeo lečenje antibioticima. Ima hirurga koji u tim situacijama ne insistiraju na operaciji, što većina pacijenata jedva dočeka. Oni treba da znaju da se često upala ponovi posle nekoliko meseci i tada se vreme od pojave simptoma do eventualnog pucanja slepog creva skraćuje.