Bljuckanje i povraćanje bebe

U prvim nedeljama života, ali i kasnije roditelje strašno zna da uznemiri povraćanje bebe. Postoje mnogi uzroci tog problema, pri čemu neki mogu biti opasni, ali su veoma česti blaži poremećaji koji prate najranije detinjstvo. Naravno da ćete se za sve što vas zabrine javiti pedijatru, ali bi dobro bilo da znate da svi problemi ne moraju biti ozbiljni.

Bljuckanje je normalno 

Bljuckanje je lagano vraćanje sadržaja želuca kroz bebina usta, obično u manjim količinama. Kod većine beba mišić koji zatvara želudac (sfinkter) nije dovoljno jak tako da omogućava vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak (gastroezofagealni refluks). Kod starije dece  kao i kod odraslih ovaj mišičć je mnogo jači. Svako pokretanje bebe dovodi do otvaranja sfinktera i izlaska mleka. To ne mora da bude cupkanje bebe u krilu, dovoljno je pokretanje bebe da bi se namestila da podrige, njeno pomeranje u krilu i poleganje u krevetić. Nekada beba ne mora da se pokreće, sami pokreti želuca tokom varenja hrane su dovoljni da izazovu bljuckanje.

Kada prestaje bljuckanje

Kod većine beba bljuckanje je najizraženije u prvim nedeljama života, a zatim se potpuno smanjuje kad počne da sedi. Kod manjeg broja beba bljuckanje prestaje kada prohodaju. Ima beba kojima se bljuckanje javi tek sa nekoliko meseci. Izbijanje zuba zna da pogorša stvar bez obzira da li je bljuckanje postojalo i ranije ili se tek tada javilo.

Iako ume da zabrine roditelja bljuckanje je potpuno bezazleno dok god beba dobro napreduje, ne kašlje, ne zagrcnjuje se svaki čas i lepo je raspoložena. Jedini je problem što prlja posteljinu i odeću. (Mrlje od povraćanja se lakše peru ako se prvo potope u hladnu vodu.)

Roditelji beba hranjenih mlečnom formulom obično pomisle da beba ne podnosi mleko i ne retko više puta menjaju formulu. To nije potrebno i roditelji i sami uvide da se bljuckanje na smanjuje koliko god da je menjaju. Potrebno je da beba lepo podrigne da bi joj varenje hrane bilo lakše i da bi grčevi bili manje izraženi. Međutim, ma koliko se trudili da beba lepo podrigne to neće umanjiti onespokojavajuće bljuckanje. Neki roditelji misle da se beba prejela pa zato bljucka. Naravno da nije potrebno da bebu silom terate da pojede što više mleka, ali i smanjivanje količine mleka ne uklanja bljuckanje. Naravno da se bljuckanje ne treba zanemariti ako ga prate još neki poremećaji varenja.

Povraćanje

Kod povraćanja beba izbaci veću količinu hrane u mlazu od desetak ili više santimetara dalje od usta. Prvo takvo povraćanje obično jako zabrine roditelji. Samo po sebi povraćanje ne mora da bude ozbiljno ako je beba zdrava, raspoložena, a povraćanje nije često. Beba koja od samog rođenja stalno povraća mora da bude pod nadzorom lekara i mora se otkriti i ukloniti njegov uzrok. Najčešće se radi o postojanju veće količine sluzi u želucu, što se za par dana izbaci iz želuca.

Čest uzrok povraćanja

Kao i kod bljuckanja, povraćanje može biti posledica slabosti sfinktera, mišiča koji se nalazi između želuca i jednjaka. Nekada je često povraćanje uzrok slabog napredovanja bebe. Tada mora beba da se par sati nakon hranjenja drži potrbuške, tako da joj je glava dosta iznad stomaka. Nekada pomaže ako se formula zgusti pirinčanim pahuljicama. Ako povraćanje izaziva bol, razdražljivost, slabo napredovanje i zapaljenje pluća, neophodna je primena lekova koji sprečavaju povraćanje.

U ređim slučajevima povraćanje može da bude posledica ozboljnih poremećaja. Ako povraćana masa sadrži zelenu žuč, neophodno je neodložno lečenje, a nekada i operacija.

Kad beba iznenada povrati

Ako beba koja ranije nije imala običaj da povraća iznenada povrati, treba joj izmeriti temperaturu, jer se često dešava da je to posledica neke infekcije. Ako beba nema temperaturu, izgleda uobičajeno, povraćanje se ne ponavlja ne treba se uznemiravati.  Međutim, ako dete ponovo povraća, deluje neraspoloženo, odmah ga vodite kod lekara.

Svako uporno povraćane koje se iznenada javi u najranijem detinjstvu, pogotovu ako je praćeno bolovima ili u povraćanom sadržaju ima žuči, može ukazati na opstrukcioju (zapušenje) tankog creva i zahteva hitno lečenje.

Stenoza pilorusa

U prvih nekoliko nedelja bebinog života uzrok povraćanja može biti stenoza pilorusa. Kod ovog stanja mišić koji zatvara želudac prema tankom crevo se ne otvara dovoljno da bi propustio hranu. Ovo se češće sreće kod dečaka. Povraćanje je silovito i hrana u velikom mlazu pada daleko od bebe. Mnoge bebe ponekad ovako povrate, a da nije u pitanju stenoza. Kod stenoze se ovo stalno ponavlja. Povraćanje se javlja u toku hranjenja ili malo posle njega. Ako se utvrdi postojanje ovog poremećaja mora da se uradi jedna ne tako složena hirurška intervencija.

Štucanje

U prvim nedeljama života nije neobično štucanje bebe. To je normalna pojava. Ultrazvukom je ustanovljeno da beba štuca i u maminom stomaku. Potrebno je da beba lepo podrigne, mada će često i pored toga štucati. Nekad pomogne ako se bebi da malo tople vode da popije.

Blaži poremećaji varenja

Nekada se kod bebe razvije hronični poremećaj varenja. Primećuje se da je beba nervozna, ima dosta vetrova, češće nego obično bljucka ili povraća, stolica je delom retka, a delom čvrsta. Možda i zelenkasta. Ako beba uz ovakve tegobe još i slabo napreduje mora je pregledati pedijatar, iako to ne moraju biti simptomi neke bolesti.