Sisanje beba - Da li je dovoljno posisala?

Jedna od najvećih briga novopečenih roditelja je da li je beba dovoljno posisala. Retka je majka koja nije razmišljala da li ima dovoljno mleka, da li je beba gladna.

Pouzdan pokazatelj da li je beba dovoljno jela je zadovoljna beba i povećanje njene težine. Širom sveta ima brojnih mesta gde nema vaga i lekara i majke jednostavno predpostavljaju da je beba dobila dovoljno mleka, ako izgleda dobro i zadovoljno i taj sistem je delotvoran kod devet od deset beba. 

Ponašanje bebe

Beba koja deluje zadovoljno verovatno dovoljno jede. Međutim, može beba da jede dovoljno, da lepo napreduje, ali da svako poslepodne ili veče dugo plače. Samo na osnovu njenog ponašanja se ne bi zaljučilo da ona dobro jede. Ima beba koje izgledaju zadovoljno, ali napreduju sporo. Ne mora da znači da one ne jedu dovoljno. Postoje bebe koje po prirodi sporo dobijaju težinu i ne treba brinuti zbog toga. Ima jedan mali broj beba koje slabo dobijaju težinu, ne jedu dovoljno, a uopste se ne bune. Uglavnom bebe koje ne jedu dovoljno deluju nezadovoljno, nemirno. Za 24 časa ukvase manje od šest pelena,  mokraća je tamna i jako miriše, a stolica je neredovna.

Bebu koja sporo napreduje, treba buditi svaka dva do tri sata i podsticati je da više sisa. Neke bebe brzo zadremaju na dojci i zato ne pojedu dovoljno. Ona se podstiče na sisanje tako što se u toku dojenja podigne da podrigne i premesti na drugu dojku. To se može ponoviti četiri do pet puta tokom podoja, ako treba. Većina beba se time podstakne da počne za jedno nedelju dana da bolje napreduje i energičnije sisa.

Dužina podoja

Majke su obično spokojnije ako beba duže sisa, međutim, dužina podoja ništa ne govori. Beba može za pet minuta da se nasisa, a da zatim nastavi još deset minuta, ali i pola sata da uživa sisajuci, ili joj se ne spava pa se baš lepo zabavlja. I kraćim podojem beba može više da posisa. Kada se beba pažljivo meri pre i posle podoja vidi se da ona nekada posisa 100g, a nekada čak 300, a da je opet podjednako zadovoljna i sita.

Izgled i punoca dojki

Iskusna majka zna da izgled i punoća dojki pre podoja ne pokazuju koliko ima u njima mleka. Pod uticajem hormona prvih nedelju-dve dojke su nabrekle i čvrste. Kasnije postaju mekše i splasnu iako u njima ima više mleka i njegov dotok se povećava. Boja i izgled mleka ne govori ništa o količini i sastavu mleka. Ono uvek izgleda retko i plavičasto u poređenju sa kravljim. Njegov sastav ne varira mnogo ni kod jedne majke, ni u odnosu na drugu.

Da li je glad uzrok plača?

Glad nije najčešći uzrok plača. Majku majviše uznemirava plač bebe nakon podoja ili između dva podoja. Prvo joj padne na pamet da je beba gladna. Mnoge majke pomisle da gube mleko. To nema osnova. Većina beba, posebno prvorođene, imaju periode kada su uznemirene. To je najčešće poslepodne ili uveče. I bebe hranjene bočicom podjednako mogu biti plačljive.

Manje je verovatno, ali beba može biti uznemirena i zbog gladi. Mnogo je verovatnije da će se u tom slučaju probuditi ranije za sledeći podoj nego biti uznemirena sat ili dva. Beba može biti gladna i zbog iznenadnog porasta apetita ili zato što se smanjila količina mleka zbog umora ili uznemirenosti majke. U oba slučaja beba će se jedno vreme češće buditi da sisa. To će da dovede do većeg dotoka mleka, tako da će beba ponovo da se vrati na ređe sisanje.

Šta raditi ako je beba uznemirena

Neke majke, sumnjajući u svoje mleko, nude bebi formulu kada je uznemirena. Najmanje dve ili tri nedelje ne pomišljajte na formulu. Dajte bebi da doji na dva sata (računa se dva sata od početka prvog podoja do početka drugog). Beba može da sisa duže i to 20 do 40 minuta. Ako beba za to vreme umereno dobije na težini, odlaže se formula najmanje još dve nedelje. U međuvremenu, ako je beba uznemirena između podoja, može se smiriti lažom ili flašicom zaslađene vode. Bebi uopšte ne smeta što doji češće. Treba pomoći majći, jer nju može opteretiti takoreći celodnevno dojenje. Da bi mogla da se odmori i opusti porodica i prijaterlji treba da pomognu, da se angažuju oko bebe, da je ljuljaju ili daju lažu. Deset podoja dnevno dovoljno stimuliše dojke, tako da se posle izvesnog vremena povećava dotok mleka. Tada beba počinje ređe da sisa.

Merenje bebe

Pošto ponašanje bebe nije uvek siguran znak da je beba dovoljno jela, najefikasnije je da se beba izmeri. Sasvim je dovoljno da se meri jednom mesečno. Češće merenje jedino može da zadovolji znatiželju roditelja, ali nije neophodno. Potrebno je, na primer, ako beba dosta plače ili povraća, da bi se utvrdilo u čemu je problem. Na primer beba koja dosta plače, ali i dosta napreduje, ima problema sa varenjem, sa gasovima, a nije gladna.

Dobijanje na težini

Ne postoji prosečna beba, postoje prosečne vrednosti napredovanja bebe. U prva tri meseca ona u proseku dobije na težini oko 900g (prosečno 170 do 230g nedeljno). Znači da ima zdravih beba koje napreduju i manje i više od ovih vrednosti. Kasnije bebe manje dobijaju na težini. U šestom mesecu porast težine pada na 450g mesečno (oko 110g nedeljno). To je znatno veliko usporavanje za svega tri meseca. U poslednjoj četvrtini godine napreduje svega 300g mesečno, dok u drugoj godini to iznosi 200 do 250 g nedeljno.

Kako beba raste napredovanje u težini ne samo da se smanjuje, već postaje neredovnije. Apetit deteta može znatno da se smanji kada izbijaju zubići ili je bolesno. Ima perioda kada za dve do tri nedelje jedva da dobije koji gram. Kad detetu bude bolje apetit se vrati i dete brzo nadoknadi propušteno. To je sasvim normalno i ne treba da brine roditelje.