Dečja astma počinje u majčinoj utrobi

Astma je savremena bolest, čija učestalost raste zadnjih decenija, postavši najčešća hronična dečja bolest.Uglavnom su poznati glavni okidači astme tj. faktori koji neposredno predhode astmatičnom napadu. To su najčešće prašina, polen, duvanski dim, promena temperature vazduga, fizički napor, stres, prehlada… Međutim, osnovni uzrok astme još nije poznat. Ipak sve se više kockica slaže, formirajući mozaik koji se zove dečja stma.

Deca rođena u gradovima sa jako razvijenim saobraćajem imaju veći rizik da obole od astme zbog genetskih promena stečenih tokom života u utrobi svoje majke. Naučnici su analizitali krv pupčane vrpce novorođenčadi rođenih u Njujorku. Tom prilikom su pronašli biomarkere za astmu. To su promene na genu ACSL3. Te epigenetske promene su izazvane dejstvom policikličnih aromatičnih ugljovodonika, tokom njihovog života u materici.

Ove toksične materije, koje se javljaju kao nusproizvod nepotpunog sagorevanja goriva u gradskim sredinama, dovode do teških bolesti, kao što su astma i rak. Pedijatri smatraju da ovo otkriće daje mogućnost predviđanja ekološke astme dece u velikim gradovima. Rizik oboljevanja od astme nose deca čija je majka u trudnoći živela u ekološki nezdravoj sredini.

Reprogramiranje gena ACSL3 i njegov uticaj na pojavu astme se dešava u ključnim periodima detetovog razvoja kao rezultat sadejstva promenjenog gena i životne sredine. To daje mogućnost izbegavanja pojave ove hronične bolesti. Preventiva bi bila život trudnica i dece u sredinama koje nisu zagađene izduvnim gasovima automobila i industrijskim aerozagađenjem.