Kako sprečiti kvarenje zuba kod dece (karijes)

Neka deca imaju mnogo kvarnih zuba, a neka nimalo. Još uvek se nezna koji sve faktori utiču na zdravlje zuba, ali ono što se pouzdano zna to je da je bitna ishrana trudnice i kasnije deteta. Nasleđe takođe ima važnu ulogu.

Mlečni zubi se formiraju u desnima još pre rođenja bebe. Mnogi stalni zubi se formiraju nekoliko mesece nakon rođenja, a neki i  pre rođenja. Za razvoj zuba veoma je važna pravilna ishrana.

Ishrana

Za izgradnju zdravih zuba su posebno važni kalcijum, fosfor, vitamini D i C, a od pomoći su i vitamin A i neki od B vitamina. Kalcijuma i fosfora ima u povrću, cerealijama i mleku. Vitamina D ima u obogaćenom mleku. Jedan deo ovog vitamina nastaje u koži iz provitamina pod uticajem sunčevih zraka. Ako predpostavi da se beba ne izlaže dovoljno suncu, i dojenoj bebi pedijatar može preporučiti kapi sa vitaminom D. Vitamina C ima dosta u voću , povrću i vitaminskim sirupima. U majčinom mleku i u mlečnim formulama ga ima. U žutom, narandžastom i crvenom voću ima vitamina A, dok vitamina B grupe ima u žitaricama. Pravilna, raznovrsna ishrana predstavlja temelj za zdrave zube.

Fluor

Fluor igra važnu ulogu u formiranju snažnih zuba, otpornih na kvarenje. Ako majka u trudnoći unosi fluor (hranom ili tabletama), znatno smanjuje mogućnost kasnijeg kvarenja zuba svog deteta. Zubi mogu da koriste fluor iz organizma, unet putem vode ili u obliku tableta, a takođe i fluor sa površine zuba. Neki specijalisti preporučuju dodavanje fluora i dojenim bebama. Mlečne formule ne sadrže puno fluora. Većini beba ipak fluor nije potreban do šestog meseca.

Zubi mogu da koriste fluor koji se nalazi na njihovoj površini. Fluor dospeva na zube preko paste za zube, vodica za ispiranje usta i premazivanjem zuba posebnim rastvorima sa fluorom.

Način dodavanja fluora mora da odredi lekar, zato što previše fluora može dovesti do pojave neprivlačnih belih ili smeđih tačkica na zubima. Stomatolog može povremeno da premazuje detetu zube rastvorom fuora. Paste za zube uglavnom sadrže fluor. Pošto većina dece guta pastu za zube, izlaže se mogućnosti da unese previše fluora. Zato im  treba stavljati malo paste na četkicu (do veličine zrna graška), a paste držati van domašaja dece.

Osnovni uzrok kvarenja zuba

Osnovni uzrok kvarenja zuba je kiselina koju proizvode bakterije u ustima, koje bujaju na ostacima hrane. Ostaci hrane i bakterije, pomešani sa pljuvačkom se lepe za zube čineći zubni plak. Što je plak duže na zubima, to se više bakterija množi i proizvodi se više kisline. Ova kiselina razara zubnu gleđ, kost zuba, prouzrokuje zapaljenje desni (gingivitis) i zadah iz usta.  

Karijes je posebno izražen kod beba koje noću mnogo sisaju ili ne ispuštaju flašicu  iz usta. Kod beba koje se stavljaju na spavanje sa mlekom ili im se preko noci daje flašica sa sokom, se obično javlja izražen karijes. Ima beba kod kojih se karijes javi još pre prvog rođendana. Zato bebe ne treba stavljati na spavanje sa flašicom mleka ili soka. Pre spavanja i noću je najbolje bebi dati običnu vodu. Izbegavati davanje čak i jako razblaženih sokova ili malo zaslađenih čajeva. Nastanku karijesa dosta doprinosi često grickanje između obroka kolača, krekera, suvog voća, lepljivih bombona, lizanje lizalica i pijuckanje gaziranih pića.

Pranje zuba

Za zdrave zube neophodno je da se redovno peru. Zube bebi perite mekom četkicom. Mnogi roditelji se plaše da ne oštete bebine desni četkicom, pa koriste gazu. To nije potrebno, jer bebine desni koje su u stanju da odgrizu deo igračke nisu ni malo nežne. Bebi treba prati zube ujutru i uveče posle jela. Od druge godine će dete tražiti da sve radi samo. Možete mu, ako traži, dati četkicu da malo pere zube samo, ali vi morate da dovršite posao. Dete tek negde oko šeste godine može samo temeljno da očisti zube. Ako primetite da se detetu zaglavljuje hrana između zubića, čistite ih i zubnim koncem. Tako će dete, kad dođe vreme da to samo radi, već imati naviku da koristi konac.