Bubuljice i akne kod mladih

Kod svih mladih u pubertetu dolazi do promena na koži i pojave akni. Međutim, dok se kod nekih bubuljice ili akne javljaju retko, nisu velike i ne ostavljaju ožiljke, kod drugih, što je uslovljeno nasleđem, su znatno veće, gušće, nekada se i slivaju i zahvataju veliku površinu lica, grudi, ramena i leđa. Nekada ih mladi teško podnose i to obično nije stazmerno njihovoj izraženosti.

Koža u pubertetu postaje grublja. Pore se šire i izlučuju do deset puta više masnoće nego ranije. Neke od njih se zapuše masnoćom (sebumom) i mrtvim ćelijama kože. Ćelije kože koje oblažu pore prirodno odumiru i ljušte se u redovnim intervalima i bivaju zamenjene novim. Pod dejstvom androgenih hormona kod pojedinih mladih koji su opterećeni nasleđem taj proces je dosta izraženiji. Ovaj čep od masnoće i mrtvih ćelija na površini dobija crnu boju, koja potiče od melanina. To je otvoreni komedon ili miteser, koji se sam prazni i nema zapaljenja. Ako se sebum ne prazni spontano nastaje zatvoren komedon. Mikrobi koji se normalno nalaze na površini kože, pre svega Propionibacterium acnes (P. acnes), dospevaju u ove uvećane i zapušene pore i izazivaju stvaranje bubuljice, koja svaka za sebe predstavlja minijaturnu infekciju. Isti je princip nastanka i onih dubljih tipova akni koje su sklone da ostavljaju ožiljke i da se nasleđuju.

Bubuljice i akne se javljaju na bradi, obrazima, čelu, ispred grudne kosti, ramenima i na leđima uglavnom između lopatica. Nekada dominiraju miteseri (acne comedonica). Zatim nastaju crvena tačkasta izdignuća umereno bolna (akne papulosa). U središtu tih uzdignuća se formiraju gnojanice (acne papulopustilosa). One mogu spontano da prsnu ili se za dva do pet dana sasuše. Upala može da se proširi na dublje delove kože i da se načine bezbolni čvorići do veličine lešnika koji mogu međusobno da se slivaju (acne nodulo-cystica). Ove forme akni često ostavljaju ožiljke, koji su mogući i kod blažih formi.

Novija istraživanja su pokazala da gnojni vrhovi ne nastaju zbog prljavštine i da određene namirnice, kao čokolada i pržena hrana, nemaju uticaja na ovo stanje kože. Bubuljice se javljaju kao prirodan deo puberteta, kod gotovo svih tinejdžera, bez obzira na to da li imaju masnu ili suvu kožu. Mnogi nestrpljivi tinejdžeri, cede akne u želji da ih se što pre reše i time pogoršavaju infekciju. Neki mladi, zabrinuti zbog seksa, misle da su uzrok njihovih bubuljica seksualne fantazije, masturbacija ili nedostatak seksa, što nije tačno.

Mladi treba da se obrate specijalisti za kožne bolesti (dermatolog) i traže svu moguću pomoć u vezi sa bubuljicama i aknama, kako bi popravili izgled i raspoloženje, ali i sprečili stvaranje trajnih ožiljaka, koji katkad ostaju posle akni. Uz moderne metode lečenja, u većini slučajeva se postižu odlični rezultati, a uspevaju da se održe pod kontrolom čak i komplikovane akne. Ne treba uzimati lekove na svoju ruku i cediti akne, a i intervencija kozmetičara može da dovede do pogoršanja stanja.

U lečenju koje propisuje dermatolog lokalno se koristi benzoil peroxid 5 ili 1o%, antibiotici u vidu gela i losiona (tetraciklin, eritromicin i klindamicin 10 – 4%). Dobro deluju i kombinacije eritromicina sa cinkom ili benzoil peroksidom. Zatim se koristi azelaična kiselina 20% u obliku kreme, retinoidi i u težim slučajevima steroidi. Ova sredstva mogu da iritiraju kožu, pa se nakon pauze ili uz korigovanje doze, lečenje nastavlja. Opšta terapija se sastoji od oralnih antibiotika (doksiciklin, eritromicin), hormona (prednizolon, estrogen, antriandrogeni i spironolakton) i izotretionin. Neki od ovih lekova imaju neželjena dejstva i vrstu leka, dozu i dužinu lečenja određuje isključivo kožni lekar. Koristi se i fizikalna terapija: exspresija komedona, krio terapija tečnim azotom, elektroforeza antibiotikom, intraleziona aplikacija leka, lasero i foto terapija.

Bez obzira na konkretne metode lečenja koje propisuje lekar, postoje i neke opšte mere za koje se veruje da su od pomoći. Energično svakodnevno vežbanje, svež vazduh i direktno delovanje sunčeve svetlosti, ali posle nanošenja sredstva za sunčanje sa zaštitnim faktorom, ispravljaju mnoge mane tena. Oprobano dobar metod je i umivanje lica blagim sapunom ujutru i uveče. Ima ih i sa benzoil perodsidom.