Nega pupka kod beba

Nega pupka u prvim danima je posebno važna za bebu. Iako je veoma jednostavna, često brine roditelje, posebno ako im se učini da nešto nije u redu.

Pupčanik koji je povezivao majku i dete tokom trudnoće se nakon rođenja podvezuje na nekoliko centimetara udaljenosti od kože novorođenčeta i preseca. Deo koji nakon podvezivanja ostaje na bebinom trbuhu, pupčani patrljak, se tokom idućih dana osuši, stvrdne i potamni, a između sedmog i desetog dana otpadne. Zaostaje pupčana ranica koja zarasta za nekoliko dana, čime nastaje ožiljak, pupak, koji nam ostaje do kraja života. 

Kako se neguje pupak?

Imuni sistem novorođenčeta nije razvijen, da bi se mogao efikasno boriti protiv bakterija, virusa ili parazita. Zato su higijenske mere nege novorođenčeta, njegove odeće i pribora koji se koristi mnogo strožije nego kod starije dece. Osnovno pravilo pre svakog kontakta sa bebom je pranje ruku. Samo dva minuta pranja ruku običnim sapunom za 80 posto smanjuje mogućnost prenosa infekcije na bebu?!

Pupčani patrljak se neguje najmanje jednom dnevno, eventualno češće, sve dok ne otpadne, a zatim se nastavlja sa negovanjem pupčane ranice dok potpuno ne zaraste (prestane da vlaži) - dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče, tokom presvlačenja.

Kako bi pupčani patrljak što pre otpao i kako bi se sprečio razvoj infekcije, treba voditi računa o tome da se patrljak ne kvasi. Zato se dete prvih dana ne kupa, već se samo briše vlažnom pelenom. Vešta majka ili neko ko joj pomaže u nezi novorođenčeta može da kupa bebu, ali patrljak mora da pokrije gazom ili pelenom da se nebi pokvasio. Patrljak se ne maže antibiotskim mastima i ne posipa praškom, iako su se neka od tih sredstava kod nas odomaćila. Najnovija saznanja upućuju na to da masti vlaže zonu koja treba da bude suva, a prašak se nataloži i "zacementira" predeo pupka, tako da se ispod lako razvijaju otporni mikroorganizmi koji mogu da dovedu do infekcije. Zato je najbolje da se koristi rastvor nekog antiseptika, kao što je povidon jod, koji deluje protiv bakterija i gljivica. Nemojte se bojati da ćete povrediti bebu tokom nege pupka. Suvi pupčani patrljak ne boli, jer je tkivo odumrlo.

Postupak pri nezi pupka

Pre početka sve stavite na dohvat ruke. Skinite staru gazu, zatim sterilnom kompresom prethodno natopljenom u antiseptički rastvor pažljivo očistite okolinu pupka, a dno pupka obilno natopite antiseptikom. Zatim laganim pritiskom kompresom natopljenom u rastvor antiseptika obrišite patrljak i ostavite ga da se suši oko minut. To će ubrzati njegovo sušenje i otpadanje. Umesto sterilne komprese, možete koristiti štapić od vate natopljen u antiseptički rastvor. Na kraju patrljak prekrijte novom suvom sterilnom kompresom i pričvrstite je posebnim hipoalergenim flasterom (za negu pupka) ili jednostavno benkicom. Pelenu postavite tako da ostane ispod pupka kako biste sprečili vlaženje pupka mokraćom.

Kada pupčani patrljak otpadne nega je slična. Središnji deo pupčane ranice trebate obilno natopiti istim antiseptičnim rastvorom, koji ste koristili i za patrljak. Sačekajte minut da se osuši. Zatim preko pupka stavite sterilnu kompresu i previjete bebu na uobičajen način. Nastavite s ovom negom sve dok ranica potpuno ne zaraste, tj. ne prestane da vlaži.

Infekcije pupka

Ako se pupak ne održava suvim i čistim, vrlo lako može doći do infekcije, koju ćete prepoznati po crvenilu i otečenosti kože oko pupka. Neke infekcije pupka su blage (blenoreja), ali mogu dovesti do težih infekcija, pa nijednu promenu na pupku ne treba zanemariti, već se obratiti pedijatru ili hirurgu.

Blenoreja (vlaženje pupka)

Blenoreja je laka površna infekcija, koja se karakteriše nakupljanjem bistrog ili sukrvičavog sekreta u udubljenjima pupčane rane. Vlaženje sprečava da rana normalno zaraste. Na blenoreju može da se nadoveže pojava granuloma, a ako se zanemari može biti osnova za razvoj sepse, koja je izuzetno opasna za novorođenče.

Lečenje blenoreje je obično efikasno i sastoji se od češćeg čišćenja povidon jodom. Kada pupčana rana neobjašnjivo dugo vlaži i ne zarasta, dete treba uputiti hirurgu zbog mogućnosti komunikacije pupčane rane sa nekim dubljim prostororm.

Granulom pupka (fungus)

Granulom je izraštaj na pupku veličine graška i nalik na pečurku (izraslina granulacionog tkiva). Izraštaj je nekad visi na peteljci. Retko može da krvari. Razvija se iz postojeće infekcije (blenoreja). Granulom treba nekoliko puta dnevno obrađivati rastvorom antiseptika, najbolje nekim rastvorom joda. Kasnije granulom uklanja hirurg elektrokoagulacijom.

Omfalitis (Omphalitis)

Omfalitis je ozbiljno oboljenje, koje zahvata kožu i potkožno tkivo iz neposredne okoline pupka. Pupčana ranica počinje da vlaži, a kasnije iz nje izlazi gnojav i sukrvičav sekret. Oko pupka se javlja crvenilo i otok, a dete često dobija temperaturu, gubi apetit i povraća. Ovo zapaljenje je često izazvano Staphylococcus aureus - om. Omfalitis često predhodi sepsi. Lečenje je lokalno i opšte antibioticima

Ulcus umbilici

Ulkus može da serazvije iz omfalitisa. Ranica (ulkus) je podrivena i pokrivena gnojem.Leči se lokalnom obradom rane i antibioticima.

Gangrena umbilici

Gangrena pupka se danas izuzetno retko sreće. Ona zahvata pupčani patrljak koji je crne boje, vlaži i neprijatno miriše. Gangrena može da zahvati kožu i sve slojeve trbušnog zida. Leči se hirurški i antibioticima.