Dečije cipele: kad i kakve?

U većini slučajeva, ne morate da obuvate bebu sve dok ne počne da hoda, a i onda samo kad idete napolje. U zatvorenom prostoru stopala su joj hladna kao i ručice, ali je to za nju normalno i ne smeta joj. Drugim rečima, prve godine nema potrebe za pletenim “patofnama” ili mekim cipelicama, izuzev ako su kuća ili pod neobično hladni.

Kad beba počne samostalno da stoji i hoda, vrlo je korisno ostavljati je bosonogu najveći deo vremena, pod uslovom da su okolnosti pogodne. Svodovi stopala su u početku relativno spušteni. Beba postepeno podiže te svodove i jača skočne zglobove tako što ih energično koristi dok stoji i hoda. Hodanje po neravnoj ili gruboj podlozi takođe podstiče upotrebu mišića stopala nogu.

Razume se, detetu kole hoda potrebne su cipele, ukoliko je napolju hladno i ukoliko hoda po trotoaru i drugim potencijalno opasnim površinama. Međutim, dobro je nastaviti da kod kuće, na plaži, po pesku i ostalim bezbednim površinama hoda bosonogo (ili u čarapama) sve dok ne napuni dve ili tri godine.

U početku su najbolje cipele sa polumekanim đonovima, u kojima stopala vašeg deteta imaju više izgleda da se pokreću. Cipele s pomodnim “anatomskim” đonovima su u velikoj meri bacanje para. U svakom slučaju, važno je da su cipele dovoljno velike da detetovi prstići u njima nisu zgrčeni, ali ne toliko velike da spadaju.

Mala deca prerastaju svoju obuću obeshrabrujuće brzo, katkad već za dva meseca. Roditelji treba da steknu naviku da svakih nekoliko nedelja proveravaju da li su cipela dovoljno velike. U njima, naime, mora biti više nego samo dovoljno prostora za prste, budući da se oni, dok dete hoda, svakim korakom pribijaju uz vrh cipele. U vrhu cipele bi trebalo da bude dovoljno prostora - što proveravate dok dete stoji - otprilike za šitinu vašeg palca. Ovo ne možete prosuditi ako dete stoji, jer stopalo popunjava veći deo obuće dok stojimo nego dok sedimo. Naravno, cipele bi trebalo da budu komotno široke. Ima mekanih cipela čija se veličina može donekle podešavati. Bilo bi dobro da cipele ne budu glatkih đonova, kako dete ne bi naučilo da se kliza pre nego što nauči da hoda. Glatki đonovi se mogu malo istrugati grubom šmirglom.

Preporučujem jeftine cipele, pod uslovom da veličina odgovara. Sportske patike su sasvim u redu, sve dok ne izazivaju prekomerno znojenje stopala. Prvih godinu ili dve, stopala su punačka, pa se može desiti da plitke cipele spadaju detetu s nogu. To je, ujedno, i jedini razlog za kupovinu dubokih cipela; skočnim zglobovima ne treba nikakva potpora.

Preuzeto iz: Nega dece po doktoru Spoku

Dr Bendžamin Spok i Dr Stiven Dž. Parker