Pitanje kravljeg mleka posle druge godine

Nekad se mislilo da je kravlje mleko gotovo savršena hrana. Tokom poslednjih nekoliko godina istraživači su otkrili neke nove informacije koje su dovele do toga da su mnogi pedijatri promenili mišljenje - mleko nije neophodno deci posle druge godine života.

Do skoro se mleko smatralo veoma poželjnom namirnicom. Rezultati istraživanja, međutim, zajedno s kliničkim iskustvima, primorali su lekare da preispitaju svoje preporuke. Posredi je oblast u kojoj još uvek postoje izvesna neslaganja među naučnicima, ali ima nekoliko pitanja u pogledu kojih se gotovo svi slažu. 

Pre svega, drugi izvori kalcijuma pružaju mnoge prednosti koje mlečni proizvodi nemaju. U većini lisnatog zelenog povrća i mahunarki kalcijum se nalazi u obliku koji se lako apsorbuje, čak i lakše nego iz mleka. Uz kalcijum su vitamini, gvožđe, složeni ugljeni hidrati i vlakna, kojih u kravljem mleku ima u neznatnim količinama ili ih uopšte nema. Mleko od soje ili pirinča obogaćeno kalcijumom isto je ukusan dodatak cerealijama kao i kravlje mleko, s tim što ne sadrži belančevine i masnoće životinjskog porekla, mlečne šećere niti zagađivače koji su česti u mlečnim proizvodima.

Možda ćete biti iznenađeni brojem problema koje mogu da prouzrokuju mlečni proizvodi. Najpoznatiji se, naravno, odnose na masnoću i holesterol. Dok se mleko i jogurt mogu naći u delimično obranim verzijuama, većina sireva, sladoleda i ostalih  mlečnih proizvoda vrlo je bogata masnoćom - i to pogrešnom vrstom masnoće. Za razvoj mozga potrebne su esencijalne masnoće kojih ima u biljnim uljima. Mleko je vrlo siromašno u ovim esencijalnim masnoćama, a bogato zasićenim masnoćama koje podstiču zakrečavanje arterija i problematičnu telesnu težinu dece u razvoju.

Mlečni proiirvodii su razlog i za druge brige - brige koje se odnose i na one sa smanjenim sadržajem masnoće (delimično obrane). Namirnice na bazi mleka mogu da umanje sposobnost dečijeg organizma da apsorbuje gvožđe i prouzrokuju blagi gubitak krvi iz organa za varenje kod male dece. Ovi problemi, uz činjenicu da mleko praktično uopšte ne sadrži gvožđe, mogu da dovedu do nedostatka gvožđa u krvi.

Pedijatri često nalaze da se određeni zdravstvrni problemi pogoršavaju, ili čak bivaju prouzrokovani uzimanjem kravljeg mleka. Među njima su astma i drugi respiratorni poremećaji, hronične infekcije uha i oboljenja kože. Razlog ne mora da bude alergijska reakcija. Tačan razlog nastanka ovih problema nije poznat. Bez obzira na to, oni se često povlače kad se mlečni proizvodi eliminišu iz hrane.

Naposletku, kako deca rastu, mnoga imaju bolove u želucu, naduvenost, dijareju i gasove prouzrokovane mlečnim šećerom (laktozom). Ti simptomi nisu abnormalni. Oni su prosto rezultat činjenice da se sposobnost za varenje mlečnog šećera kod mnoge dece gubi čim pređu fazu ranog detinjstva. U prirodi, životinje ne piju mleko pošto ih majka odbije od sise, a priroda je isto predvidela i za ljude.

Povrće i mahunarke obezbeđuju zdrav izvor kalcijuma, pružajući uz to obilje drugih hranljivih sastojaka, tako da čine mleko potpuno nepotrebnim.

Preuzeto iz Nega dece po doktoru Spoku, Bendžamin Spok, Stiven dž Parker