Nedostatak vitamina D kod dece gojaznih majki

Žene koje su gojazne za vreme trudnoće imaju veći rizik da rode dete sa ozbiljnim nedostatkom vitamina D u organizmu, što može da dovede do neuroloških poremećaja.

Američki stručnjaci su u nedavnom istraživanju utvrdili da deca gojaznih trudnica imaju za trećinu manje vitamina D u odnosu na decu vitkih žena. Oni napominju da nedostatak vitamina D dovodi do niza ozbiljnih neuroloških poremećaja, uključujući autizam u prvim godinama detetovog života. 

Ranija istraživanja su pokazala da gojazni ljudi po pravilu imaju niži nivo vitamina D. Istraživanje je pokazalo da su gojazne trudnice i trudnice sa normalnom težinom imale u poslednjem tromesečju trudnoće približno isti nivo vitamina D u krvi. Međutim, gojazne trudnice su manje davale ovaj vitamin svojoj deci. Pri tome one su morale da koriste suplemente sa vitaminom D da bi održale normalan nivo vitamina u svom organizmu.

Istraživači procenjuju da ako gojazne trudnice ne koriste suplemente sa vitaminom D mogu ozbiljno da ugroze zdravlje deteta. Treba naglasiti da uticaj vitamina na trudnoću i porođaj nije u potpunosti izučen. Nedavne studije su pokazale povezanost niskog nivoa vitamina D u odraslih sa povećanjem rizika od razvoja autoimunih bolesti, zapaljenja i gojaznosti.

Nova studija, kao deo dugoročnog proučavanja uticaja gojaznosti majke na zdravlje deteta, je objavljena u Časopisu za kliničku endokrinologiju i metabolizam. Interesantno je da se pomenuti rizici ne javljaju uvek. Konkretno, ako žena rodi do 23 - 25. godine života, gojaznost u manjoj meri utiče na nivo vitamina D u telu deteta. Takođe, rizik je najveći kod prvorođenog, a značajno manji pri rađanju drugog i ostale dece.