Deset namirnica za mladu kožu

Losioni i kreme ulepšavaju samo spoljašnji izgled kože, ali prava borba sa starenjem kože se vrši iz nutra. Mlada, lepa koža se ne dobija samo skupim kremama i posebnim kozmetičkim tretmanima. Ona se može dobiti i iz tanjira. Stručnjaci su sastavili top listu deset namirnica koje pomažu da se odloži starenje kože i pojava bora.

Spanać

Da bi vaša koža za par nedelja izgledala za trećinu mlađa svakodnevno dodajte svojoj ishrani tamno zeleno lisnato povrće kao što je spanać ili kupus. Ovo povrće je bukvalno prepuno antioksidansom luteinom, koji kako pokazuje studija francuskih naučnika, podstiče hidratizaciju kože, poboljšava joj elastičnost i smanjuje bore. Da biste  dobili vidljive rezultate trebate uneti u organizam 10 miligrama luteina dnevno, što odgovara konzumizanju 113 grama spanaća ili 57 grama kupusa.

Mahunarke

Mahunarke pomažu organizmu da sintetiše supstancu koja se bori protiv starenja, hijaluronsku kiselinu. Kada se beba rodi ova kiselina se nalazi u dovoljnoj količini tako da su sva novorođenčad sveža i glatka. Vremenom se njena količina smanjuje, ali konzumiranje mahunarki rešava ovaj problem. Pokušajte da unosite bar dve kašike mahunarki dnevno. Pire od pasulja može savršeno da zameni krompir, ako se pomeša sa jogurtom.

Jagode

Jagode imaju božanstveno podmlađujuće dejstvo i predstavljaju najhranjiviju namirnicu na svetu. U stvari jadan gram jagoda sadrži oko 500 puta više vitamina C od jednog grama pomorandže. Vitamin C podstiče stvaranje kolagena, koji čini kožu elastičnom. One sadrže i linolensku kiselinu, nezamenljivu masnu kiselinu, koja ispravlja bore, zbog čega koža postaje mlađa. Preporučuje se da se jagode jedu sveže ili van sezone u obliku sokova.

Ćuretina

Belo ćureće meso sadrži životno važnu belančevinu karnozin, koja usporava stvaranje bora. Ako ne želite da imate bore oko očiju jedite belo ćuteće i pileće meso dva do tri puta nedeljno. U belom mesu ima dva puta više karnozina nego u batacima.

Laneno ulje

Laneno ulje možete popiti ili dodati salati zajedno sa balzamiko sirćetom. Trebalo bi ga unositi bar jednu kašiku dnevno. Laneno seme je glavni izvor masnih kiselina tipa omega 3. Ćelije kože okružuje potkožno masno tkivo, koje se sastoji od omega 3 i drugih masnih kiselina, tako da što je više ovih kiselina to je ovaj sloj čvršći, ćelije kože su jedrije, a bore ispeglane.

Borovnica

Jedan od glavnih uzroka starenja kože je konstantan napad ćelija kože slobodnim radikalima, koji narušavaju zdravo tkivo kože. Hranljive materije koje se nazivaju antioksidansi, pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, pre nego što oni dovedu do oštećenja. Jedan od najznačajnijih izvora antioksidanasa je borovnica. Da bi se dobio pozitivan rezultat trebalo bi da se svakodnevno pojede po jedna šaka borovnica.

Cvekla

Nutricionista Carrie Ruxton stavlja cveklu na prvo mesto među namirnicama koje su zaslužne za lepu i mladu kožu. Ona nije samo odličan izvor antioksidanata, već kao i ostale namirnice crvene, boje sadrži pigment antocijanin, koji utiče na stvaranje kolagena kože. Cvekla se može koristiti kuvana i sveža kao salata, ali se moža nabaviti u supermarketima i u obliku soka.

Masline

Austalijski naučnici ističu da što se više konzumira maslinovo ulje, to su bore manje izražene. Oleinska kiselina koja se nalazi u maslinama i hladno ceđenom maslinovom ulju, prolazi kroz ćelijsku membranu i čini ćelije kože jedrim. Dermatolog Nicholas Perricone ističe da oleinska kiseline od kože grube kao stara cipela pravi kožu kao latica ruže. Zato uključite u svakodnevnu ishranu što više proizvoda od maslina. Koristite u pripremanju hrane maslinovo ulje, a masline dodajte sosovima i salatama ili ih jedite sveže kao predjelo.

Čokolada

Čokolada je veoma korisna za kožu. Istraživači iz Nemačke su utvrdili da posle konzumiranja kakaa raste priliv krvi u kožu - ona dobija više hranljivih materija i vlage. Kakao takođe, štiti kožu od delovanja ultravioletnog zračenja, koje je najveći neprijatelj kože. Dovoljna količina kakaa i antioksidanasa nalazi se samo u crnoj čokoladi.

Crevena paprika

Crvena paprika i šargarepa štite kožu od preranog starenja izazvanog ultravioletnim zračenjem. Studija Dr Ronalda Watsona sa univerziteta u Arizoni (University of Arizona) ističe da voće i povrće crvene, žute i narandžaste boje sadrži antioksidanse koji predstavljaju prirodan zaštitni filter od ultravioletnog zračenja. Ako tokom dva meseca svakodnevno jedete po šest porcija voća i povrća ovih boja dobijate prirodnu UV - zaštitu kože ekvivalentnu četvorostrukom zaštitnom filteru.