Metastaze tumora će moći da se suzbiju

Pronalazak leka protiv metastaziranja tumora oslobodiće čovečanstvo straha od loše prognoze malignih bolesti. Korak ka tome načinjen je u SAD-u. Maligni tumori su veoma lukavi. Po pravilu se javljaju u vidu malih žarišta, koja je često nemoguće dijagnostikovati. Zatim tumor raste i počinje da remeti rad organa u kome se formirao.

U ovoj fazi je moguće ukloniti ga hirurškim putem ili uništiti zračenjem ili hemoterapijom. Ako se to ne učini na vreme, od tumora se odvajaju pojedine ćelije i putem krvi ili linfe sele u druge organe. Pre ili kasnije takva ćelija na nekom mestu formira novi tumor (sekundarni tumor). Taj razoran proces širenja raka po organizmu naziva se metastaziranje. Lečenje metastaza raka su moguće, ali je bolje da se ne pojave. 

Hematolozi nastoje da nađu način da se uspešno bore protiv metastaza. Bilo bi idealno kada bi one mogle da se suzbiju nekim lekom. Ali za sada to nije moguće. Da bi mogao da se pronađe takav lek neophodno je objasniti kako ćelije primarnog tumora stiču sposobnost migracije. Jasno je da su za to odgovorne neke molekularne transformacije, koje treba otkriti. Nešto od toga je poznato, ali ne i celina, saopštava Washington ProFile.

Istraživači u Pensilvaniji su saopštili da su u tom smislu postigli dobar napredak. Mnogi primarni tumori nastaju iz epitelnih ćelija – ćelija koje iznutra oblažu organe. Utvrđeno je da se u tim ćelijama nalazi belančevina ESPR, koja sprečava odvajanje ćelija od tumora. Međutim, u ćelijama tumora dolazi do transformacija koje remete zaštitnu ulogu te belančevine. Ako se ESPR inaktiviše tumor stiče sposobnost širenja.

Ova informacija sama po sebi ne predstavlja rešenje problema metastaziranja. Međutim, ako se potvrdi, farmakolozi će dobiti pravac daljih istraživanja. Oni treba da pronađu preparat koji će belančevinu ESPR držati u aktivnom stanju.