Marihuana na recept

U državi Nju Meksiko jedna nekomercijalna organizacija je dobila dozvolu za proizvodnju i prodaju marihuane za upotrebu u medicinske svrhe. To je prva organizacija čiju je delatnost odobrila država. Novi progrm omogućava pacijentima sa određenim bolestima da poseduju i koriste malu količinu marihuane.

Ranije su zvaničnici Državnog komiteta za zdravlje upozoravali na moguć progon od strane Federalnih vlasti. Ali prošle nedelje je ministar pravosuđa Erik Holder, najavio promenu politike prema medicinskom korišćenju marihuane i izjavio da će vlasti progoniti samo one proizvođače koji istovremeno krše i federalni i lokalni zakon.

Ime i adresa organizacije koja je dobila licencu se iz bezbednosnih razloga neće objavljivati. U skladu sa zakonom, Državni komitet za zdravlje će obaveštavati pacijente kako mogu da stupe u kontakr sa zvaničnim proizvođačem marihuane. Pored toga u tajnosti se drže podaci o pacijentima.

Program za medicinsku primenu marihuane u Nju Meksiku je već obuhvatio 250 bolesnika, obolelih od glaukoma, multiple skleroze, raka i SIDA-e. Komitet razmatra zahtev još jedne nekomercijalne organizacije za dobijanje licence za proizvodnju marihuane za korišćenje u medicinske svrhe.

Ranije je u Mičigenu stupio na snagu zakon koji dozvoljava primenu marihuane u medicinske svrhe, ali pacijenti nisu bili zaštićeni od krivičnog gonjenja za posedovanje i distribuciju narkotika.