Odvikavanje od pušenja pomoću hrane

Nije sporno da svi znaju da je pušenje štetno. Povećava rizik oboljevanja od raka, pogotovu raka pluća, infarkta, šloga, pogoršava tegobe obolelima od čira i gastritisa... Malo je pušača koji ne misle da bi trebali da prestanu da puše, ali kako to sprovesti u delo. Hrana može da pomogne u odvikavanju, jer neke namirnice mogu potisnuti želju za nikotinom i pušenjem.

Provereni ovas

Ovas u obliku pahuljica ili ovsenog brašna može pomoći da ugušite želju za nikotinom i prestanete da pušite. U indijskoj narodnoj medicini kuvani ovas je korišćen u odvikavanju od opijuma. Tom prilikom je primećeno da oporavljeni zavisnici gube i želju za  pušenjem. To je dalo ideju istraživaču S.L.Anandu iz bolnice Ručil u Glazgovu da proveri dejstvo ovsa na odvikavanje od pušenja. Rezultate je objavio u časopisu Nature.

Grupa ispitanika koja je uzimala ekstrakt ovsa mesec dana je imala znatno manju želju za pušenjem u odnosu na kontrolnu grupu koja je dobijala placebo. Polovina ispitanika koji su koristili ovas je smanjila pušenje za 50%, dok je polovina prestala da puši. Još dva meseca nakon prestanka uzimanja ekstrakta ovsa, želja za pušenjem je bila znatno smanjena. 

Grickajte suvo grožđe

Postoje istraživanja koja pokazuju da visokoalkalna hrana – hrana koja povećava baznost organizma, kao što je suvo grožđe, doprinosi dužem zadržavanju nikotina u organizmu i smanjuje potrebu za pušenjem. Unošenjem takve bazne hrane čovek ima mnogo manju želju za pušenjem. Te namirnice uz koje je lakše ostaviti pušenje su osim suvog grožđa, spanać, blitva, smokve, maslačak i badem.

Veća alkalnost u organizmu može da se ostvari korišćenjem sode bikarbone. Ako se vodeni rastvor sode bikarbone uzima pet nedelja, period odvikavanja od pušenja se mnogo lakše podnosi.

Čuvajte se kafe

Osobe sa većom kiselošću organizma puše dosta više od onih sa baznom hemijom organizma. Namirnice koje organizam čine kiselijim, što se vidi po kiselijoj mokraći, teže da izbace nikotin iz organizma. Te namirnice, kao što je na primer meso, izbacujući nikotin povećavaju želju za pušenjem. Namirnice koje otežavaju odvikavanje povećanjem kiselosti organizma su alkohol, crveno meso, piletina, jaja, džigerica, iznutrice, pšenične klice, sočivo, sirevi, kikiriki, šljive (i suve), brusnica i kafa.

Pri odvikavanju od pušenja treba povećati unošenje baznih namirnica, a smanjiti unos kiselih. Ta kombinacija hrane daje mogućnost postepenog smanjenja pušenja do potpunog prestanka. Ukoliko se naglo prestane sa pušenjem verovatno nema efekta.

Žvakaće gume sa nikotinom

Želja za cigaretom može da se smanji žvakaćom gumom sa nikotinom. Kisele namirnice mogu da joj smanje efikasnost. Ako se kisela hrana jede petnaest minuta pre uzimanja žvakaće gume, nikotin iz nje se praktično ne resorbuje, tako da se i želja za pušenjem nimalo ne smanjuje. To je posebno izraženo ako se pre žvakaće gume pije kola piće, kafa, voćni sok i pivo.