Penis "uzgajen" u laboratoriji

Naučnici rekonstruktivne medicine su uspeli u laboratoriji da od ljudskih ćelija uzgoje penise. Po njihovim rečima novi polni organi će biti testirani na ljudima tokom narednih pet godina.

Naučnici sada proveravaju bezbednost, trajnost i funkcionalne sposobnosti "veštačkog"penisa, piše The Daily MailUzgred, još 2008 godine naučnici su napravili penise za zečeve, koji su normalno fukcionisali.

Glavni problem kod napravljenih organa je da se ostvari veza sa nervnim sistemom. Važno je da pacijen može da ima normalnu erekciju. Da bi transplantirani organ normalno funkcionisali i da bi pacijent mogao da ima normalnu erekciju nije dovoljno samo da se ostvari fiziološka veza, jer psiha snažno utiče na taj čin. 

Da bi se sprečilo odbacivanje transplantiranog organa naučnici za uzgoj penisa koriste ćelije pacijenta. Uzimaju ćelije od onoga što je ostalo od pacijentovog penisa, a zatim ih razmnožavaju u laboratoriji. Potrebno je šest nedelja da se dobije dovoljno tkiva. Skelet penisa čini donorski penis. On se očisti od ćelija, pri čemu ostaje skelet od kolagena na koji se stavljaju kultivisane ćelije. 

Ovako napravljeni polni organi su namenjeni osobama sa urođenim anomalijama, povredama i bolestima. To je ogroman pronalazak. Još uvek se u rekonstruktivnoj (plastičnoj) hirurgiji nakon uklanjanja penisas zbog raka koristi koža bolesnika sa ruke ili butine i složen sistem za pumpanje.

Izvor