Prva transplantacija ruku

Nemački hirurzi univerzitetske klinike u Minhenu su prvi u svetu izvršili uspešnu transplantaciju obe ruke. Kako je izjavila ta bolnica, pacijentu, kome su bile amputirane obe ruke do ramena, uspešno su presađene tuđe ruke. Intervencija je urađena 25. jula, a pacijent se dobro oseća.

Pacijent je pedeset četvorogodišnji Nemac, poljoprivrednik, koji je izgubio obe ruke u nesreći na radu pre šest godina. Tom prilikom su mu amputirane ruke do ramena. Pošto je bezuspešno pokušao da nosi veštačke proteze, obratio se klinici specijalizovanoj za plastičnu hirurgiju ruku.

Pre operacije pacijentu je objašnjeno da će nakon transplantacije imati tuđe ruke. " Kada se probudio iz anestezije prve reči su mu bile: Vrlo dobro", rekao je Edgar Bimer, jedan od lekara koji je učestvovao u obavljanju komplikovane operacije.

Pod vođstvom nemačkih profesora Kristofa Hankea i Edgara Bimera tim od četrdesetak lekara i drugog osoblja je ostvarilo ovu kompleksnu hiruršku intervenciju, koja predstavlja revolucionaran korak u rekonstruktivnoj hirurgiji, jer je do sada operacija ovog tipa vršena samo na donjim delovima ruku. Najveći problem u ovom velikom poduhvatu je bio pronalazak donatora.

(Beta/MONDO)