Zeleni čaj sprečava grip

Dok akutne respiratorne infekcije haraju, a epidemija gripa samo što nije počela, svi misle kako da u ovom opasnom trenutku sačuvaju svoje zdravlje. Imunizacija ne štiti 100% od gripa pa se ljudi okreću alternativnim metodama.

Nedavne kliničke studije su pokazale da redovno konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik oboljevanja od gripa tokom epidemije za 75%.

Kompleksno istraživanje je potvrdilo već poznatu medicinsku činjenicu - polifenoli zelenog čaja efikasno inhibiraju aktivnost mnogih štetnih mikroorganizama u našem organizmu, uključujući bakterije, viruse i neke gljivice. Zeleni čaj nas štiti od adenovirusa, izazivača aktuelnih respiratornih infekcija, Epštajn-Bar virusa, Herpes simpleks virusa, HIV-1 virusa i virusa gripa.

Jedna od važnih komponenti zelenog čaja je amino kiselina L-Teanin, koja doprinosi aktiviranju gama-delta-T-limfocita, što u značajnoj meri jača imuni sistem čoveka i njegovu sposobnost da suzbije bolest u samom početku.

Cilj kliničkih istraživanja je bio da utvrdi sposobnost zelenog čaja da spreči pojavu gripa. Ispitanici su koristili čaj za ispiranje grla. Poznato je da virus gripa ulazi u organizam uglavnom preko sluzokože usta i nosa, tako da ova meteoda omogućava "podizanje efikanosti prve odbranbene linije" organizma.

Utvrđeno je da redovno ispiranje grla zelenim čajem smanjuje rizik od gripa za 32%. Naučnici su formirali dve grupe. Prva je redovno koristila zeleni čaj, a druga se nikada nije štitila od gripa. U prvoj grupi su za 75% ređje dobijali grip. Istraživači uzimaju mogućnost postojanja greške, ali ističu da ona nije veća od 2-3%. Smatraju da svakodnevno korišćenje zelenog čaja efikasnije štiti od vakcinacije, za koju navode da daje zaštitu u 60% vakcinisanih.

Izvor