Antibiotici ozbiljno narušavaju Vaše zdravlje

Antibiotici su namenjeni za borbu protiv bakterija. Zahvaljujući njihovom pronalasku iskorenjene su mnoge smrtonosne bolesti, ali svaka medalja ima i drugu stranu. Oni ne prave razliku između štetnih i korisnih bakterija - uništavaju i jedne i druge.

U novoj studiji koju je sproveo tim britanskih naučnika otkriveno je da česta ili prekomerna upotreba antibiotika dovodi do nepovratnih oštećenja crevne flore, što može da bude uzrok ozbiljnih, ponekad neizlečivih bolesti. 

Na spisku bolesti koje mogu indirekno da budu izazvane dejstvom antibiotika nalazi se gojaznost, dijabetes tip I, zapaljenje creva, astma i različite alergijske reakcije. Svaka nova pilula antibiotika bukvalno može nepovratno da naruši normalnu mikrofloru u crevima - posle njenog korišćenja sastav bakterja u Vašim organima za varenje ne može više nikada da se vrati u predhodno stanje.

Antibiotici su posebno opasni za decu i trudnice. U prvom slučaju mladi organizam nije u stanju da se nosi sa tako jakim uticajem leka - posledice mogu da budu destruktivne. Kod trudnica korišćenje antibiotika može da dovede do smanjenja nivoa korisne crevne flore, što može da izazove ozbiljne probleme sa varenjem, kao i slabljenje imuniteta. Problem je u tome što će, zahvaljujući sadašnjem velikom korišćenju antibiotika, buduće generacije dece od rođenja imati nizak nivo crevne mikroflore.

Iznenađujuće je da čovek ne unosi najviše antibiotika lečenjem infekcija, već konzumiranjem mesa. Oni se dodaju stočnoj hrani da bi se sprečilo njihovo razboljevanje. Antibiotici ostaju u telu životinja do kraja njihovog života, a zatim dospevaju na našu trpezu.

Izvor