Šta pokazuju žuti čvorići na kapcima - Ksantelazme

Žućkaste ploče nepravilnog oblika i čvorići na kapcima - ksantelazme - nisu samo estetski problem, već ukazuju na povećan rizik za razvoj infarkta miokarda.

Nova studija, objavljena u British Medical Journal-u, potvrđuje da žuti čvorići na gornjim i donjim kapcima i na koži iznad i ispod njih ukazuje na povećan rizik od infarkta i drugih kardiovaskularnih bolesti. Ksantelazme su najčešći vid dobroćudnih tumora (ksantoma), koji predstavljaju nakupljanje velikih masnih ćelija sa penušavom citoplazmom. U suštini to su nakupine holesterola. Međutim, polovina osoba sa ksantelazmama nema povišen holesterol u krvi.

U eksperimentu je učestvovalo više od 12.000 dobrovoljaca starosti od 20 do 93 godine. Na početku istraživnja oni nisu imali srčano oboljenje. Praćeno je njihovo zdravlje od 1976 do 2009. godine.

Istraživanje je pokazalo da muškarci i žene različitih starosnih grupa sa ksantelazmom imaju povišen rizik razvitka infarkta, srčanih bolesti i smrti tokom 10 godina.

Ksantelazme bez poremećaja nivoa masnoća u krvi su estetski problem. Uklanjaju se laserskim tretmanom, elekrtohiruškim putem. Kod svakog trećeg pacijenta ponovo se javljaju. Da bi se to sprečilo potrebna je dijetalna ishrana sa manje masnoće i lečenje dislipidemije.

Izvor