Liposukcija pomaže da se snize trigliceridi

Liposukcija je verovatno najpopularnija intervencija u estetskoj hirurgiji. Pored korigovanja figure ona ima pozitivan efekat na srce, jer utiče na smanjenje triglicerida.

Naučnici su ispitivali nivo holesterola i štetnih masnoća - triglicerida u krvi više od 300 osoba koje su se podvrgle liposukciji. Kod osoba koje su pre liposukcije imale povisene trigliceride došlo je smanjenja ovih masnoća za 43%, dok se nivo holesterola nije menjao. Nivo belih krvnih zrnaca, koja su u vezi sa srčanim udarom, gojaznošću, moždanim udarom i visokim krvnim pritiskom, je bio snižen, navodi ABC News. 

Treba istaći da svi ne dele optimizam u vezi liposukcije. Dr Kristofer Kenon, kardiolog, ističe da sniženje triglicerida nije dovojno da bi se govorilo o dobrom stanju čovekovog srca. Liposukcija ne čisti krvne sudove od natloženih masnoća, koje remete cirkulaciju i od visceralne masnoće koja okružuje unutrašnje organe, već samo uklanja potkožnu masnoću. Time značajno ne umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Iako nakon liposukcije dolazi do sniženja triglicerida lekari savetuju dijetalnu ishranu i fizički aktivan život. Liposukcija malo koristi ako se ne promeni stil života i izbace štetne navike, kao na primer konzumranje brze hrane. U protivnom telesna težina se ponovo povećava.

Izvor