Imunitet može da se nauči da pobedi rak

Specijalisti Univerziteta u Pensilvaniji su nedavno predstavili svetu alternaivni vid lečenja raka. Njihova ideja je veoma jednostavna, kao što su i inače sve genijalne ideje. Predlažu da se imunitet nauči da se samostalno bori sa ćelijama raka.

To se radi ovako: od pacijenta obolelog od raka uzima se mala količina T-limfocita, ćelija imunog sistema, koje su prilično uspešne u uništavanju virusa, ali su nemoćni protiv ćelija raka. Koristeći najnoviju tehnologiju te ćelije se specijalno modifikuju, čime dobijaju četiri dodatne funkcije: otkrivaju ćelije raka, uništavaju ih, umnožavaju se i nastavljaju da žive u čovekovom organizmu. 

Ideja uopšte nije nova, ali sve ranije korišćene metode u praksi se nisu pokazale efikasno - naučnicima nije uspevalo da naprave ćelije imunog sistema koje bi radile ispravno. Međutim, naučnici Univerziteta iz Pensilvanije su uspeli da se izbore sa tim zadatkom. Kada su modifikovane T -limfocite vratili u organizam bolesnika, one su počele da se razmnožavaju i da se bore sa tumorskim ćelijama.

Eksperimentalna potvrda je izvršena na nekoliko pacijenata sa leukemijom. Rezultati su bili veoma ohrabrujući: kod oko 70% obolelih je postignuto potpuno poboljšanje (remisija), dok je kod ostalih poboljšanje bilo delimično.

Ova tehnika ima brojne prednosti u odnosu na klasičan način lečenja raka: potpuno je bezbedna, ne daje neželjena dejstava, nije invazivna, a prema prvim rezultatima, garantuje izlečenje raka. Istraživači ističu da je tehnika testirana na malom broju bolesnika, te je još uvek eksperimentalna. Planiraju da je u bliskoj budućnosti testiraju na većem broju bolenika koji pate od različitih vrsta raka.

Ako se metoda pokaže uspešnom to će značiti ne samo novu mogućnost lečenja raka, već i sprečavanje njegove pojave. Činjenica je da modifikovane ćelije imunog sistema ostaju u orgnizmu do kraja života, a postoji mogućnost da se nasleđuju. Sada je rano o tome govoriti, ali ako se na osnovu modifikovanih T- ćelija formira vakcina i primeni kod dece nakon rođenja može doći do potpune pobede čoveka nad rakom, baš kao što je eliminisana kuga.

Po materijalu New York Times