Čovek sa srcem u torbi

Operacija je bolesniku spasila život, ali je sada prinuđen da svoje "srce" nosi u torbi. 

Kada Matthew Green napušta bolnicu najvažnije je da ne zaboravi ranac. Stvar je u tome da se u rancu nalazi deo njegovog novog srca. Gospodin Green je prvi pacijent u Britaniji koji je napustio bolnicu sa potpuno veštačkim srcem, piše The Daily mail.

Uređaj koji se nalazi u njegovim grudima se sastoji iz više delova. Krv pokreće pumpa, koja se zajedno sa baterijom nalazi u rancu. Veštačko srce je postavljeno nakon što se kod bolesnika razvila hronična srčana insuficijencija, a pogodan donor srca za transplantaciju nije pronađen. Inače hronična srčana insuficijencija je komplikacija mnogih srčanih bolesti. Ispoljava se nemogućnošću srca da upumpa u cirkulaciju dovoljno krvi. Naglo pogoršanje Green-ovog zdravstvenog stanja je zahtevalo hitnu transplantaciju srca, ali odgovarajući organ nije pronađen.

Neki delovi uređaja imaju rok trajanja 50 godina, ali obično se veštačko srce koristi tokom tri godine. Za to vreme treba pronaći pogodnog davaoca srca za transplantaciju. Prema prognozama lekara veštački implantant može da pomogne pacijentu da sačeka transplantaciju. Gospodin Green se oseća odlično. Bolnicu je napustio u pratnji sina i supruge, koja je u torbi nosila njegovo "srce".

Opširnije i slike