Kozmetički preparati koji goje

Za epidemiju gojaznosti nije kriv samo nezdrav životni stil, već i hemijska jedinjenja koja se nalaze u kozmetičkim preparatima, piše The Daily Mail.

Lekari Medicinskog Centra Maunt Sinaj u Njujorku su uvereni da ftalati koji se nalaze u 70% šampona, sapuna i kozmetičkih preparata, remete rad endokrinog sistema i najbolje je izbegavati ih. Izjava američkih stručnjaka se zasniva na predhodno sprovedenim istraživanjima, koja pokazuju da hemijska jedinjenja štete sistemu koji kontroliše našu težinu.

Ispostavilo se da supstance koje utiču na endokrini sistem mogu da imitiraju efekat hormona i utiču na rad žlezda koje ih luče. Pored ftalata, naučnici Centra Maunt Sinaj, su na "crnu listu" stavili bisfenol-A, koji se često nalazi u ambalaži, plastičnim flašama, pa čak i flašicama za bebe.

Pedijatar Majda Galvez, koja je sa saradnicima sprovela istraživanje na 330 deteta u Istočnom Harlemu, navodi da su uspeli da pronađu vezu između hemikalija i težine osobe. Lekari savetuju da se prednost daje kozmetičkim i higijenskim preparatima bez mirisa i organski proizvedenim produktima.

Izvor