Vakcina protiv gojaznosti

Portugalski naučnici sa Univerziteta u Portu su uspeli da stvore vakcinu protiv gojaznosti, koja deluje sniženjem hormona gladi.

Saopštenje je iznela jedan od autora studije, Mariana Monteiro, na ovogodišnjem 93-em godišnjem sastanku Endokrinologškog društva. Prema njenim rečima preparat ima utivaja na proizvodnju antitela protiv hormona grelina, koji se smatra glavnim krivcem za pojavu gojaznosti, saopštava compulenta.ru.

Poznato je da se grelin, koji se proizvodi u hipotalamusu i stomaku, kontroliše ponašanje u vezi sa jelom: pojačava osetljivost na miris hrane, reguliše apetit, ordeđuje stepen sitosti, upravlja potrošnjom energije... Ako je nivo grelina viši čovek ili životinja počinju više da jedu sa malim ili nikakvim gubitkom energije, što dovodi do povećanja kilaže.

Portugalski naučnici su pošli od toga da u normalizaciji telesne težine treba smanjiti nivo grelina. U tu svrhu proizveden je nezarazni virus koji na sebi nosi molekul grelina. Virus se ne razmnožava, nije opasan, ali uspešno stimuliše imuni odgovor organizma. Zbog toga što na sebi nosi molekul hormona antitela se ne proizvode protiv belančevine virusa, već protiv grelina.

Vakcina je primenjena kod miševa sa gojaznošću i bez nje. U krvi obe grupe miševa pojavio se visok nivo antitela protiv hormona, povećavajući potrošnju kalorija i sve životinje su počele manje da jedu u poređenju sa kontrolnom grupom, kojoj je umesto vakcine davan fiziološki rastvor. Dan posle prve vakcine gojazni miševi su jeli 82% hrane od količine koju su jeli bez vakcine, a posle treće poslednje doze vakcine jeli su više nego duplo manje od grupe gojaznih koji nisu dobili vakcinu.

Delovanje vakcine je trajalo dva meseca. Ako uzmemo u obzir da je prosečna dužina života miševa 18 meseci, to odgovara četiri godine čovekovog života.

U izveštaju se naglašava da nije bilo nikakvih toksičnih efekata vakcine. Kao dopunsko korisno dejstvo antigrelinske vakcine naučnici su primetili sniženje nivoa neuropeptida Y, koji se smatra jednim od glavnih pojačivača apetita, koji deluje direktno na centralni nervni sistem. Vakcina deluje na više načina: sprečava nepotrebnu apsorpciju hrane, podstiče sagorevanje nagomilanih kalorija. Iako su klinička ispitivanja daleko, proizvođači različitih sredstava za mršavljenje treba da razmisle o promeni biznisa.