Ešerihija koli usmrtila još 4 osobe u Nemačkoj

Strahuje se da su još četiri osobe umrle u Nemačkoj od konzumiranja krastavaca sa bakterijm ešerihijom koli, čime se broj osoba za koje se sumnjja da su umrle od posledica zaraze u toj državi popeo na 10, saopštili su nemački zdravstveni zvaničnici.

Ministarstvo zdravlja države Šlezvig-Holštajn i jedna klinika u Hamburgu potvrdili su da su četiri žene umrle na severu Nemačke, tri stare oko 80 i jedna stara oko 30 godina.

Smrt dve od 10 osoba zvanično je pripisana smrtonosnom soju bakterije, enterohemoragičnoj ešerihiji koli (EHEC).

Vlasti na jugu Spanije saopštile su danas da su uvele restrikcije za dva distributera koji se sumnjiče da su izvozili krastavce zagađene bakterijom koja može da izazove sindrom hemolitičke uremije (HUS), preneo je AFP.

Blizu 300 slučajeva zaraze prijavljeno u nekoliko država protekle sedmice, od kojih je Nemačka prva sa 276 potvrđenih slučajeva HUS.

Švedska je prijavila 25 slučajeva zaraze ešerihijom koli, od čega je kod 10 otkriven HUS, prema podacima Evropske komisije. Danska je prijavila sedam slučajeva zaraze od kojih su 3 osobe obolele, a Velika Britanja tri slučaja, od kojih su dva obolela.

Holandija ima jednog obolelog, a Austrija dva slučaja zaraze ešerihijom koli, dok je u Švajcarskoj zabeležen jedan sumnjiv slučaj.

Francuska ministarstva za ekonomiju, zdravlje i poljoprivredu su saopštila danas da se tri sumnjiva slučaja ispituju u toj zemlji, koja su u vezi sa epidemijom u Nemačkoj, a ne sa krastavcima koji su ranije povučeni iz prodaje.

Izvor