Lepe uspomene su ključ za sreću

 
Da bi bili srećni, moramo da imamo na umu pozitivne trenutke u životu i pokušamo da zaboravimo neprijatne događaje.

Formula za sreću je publikovana u časopisu Personality and Individual Differences (Ličnost i individualne razlike).

Veoma je korisno sećati se prošlih lepih vremena, jer to daje veće zadovoljstvo životom, piše The Telegraph. Ovo najviše uspeva ekstrovertnim osobama, a najmanje osobama sa predispozicijama za neurotske poremećaje. Pogled na život u većoj meri, nego iskustvo i uspeh, utiče na osećaj sreće. Na primer, promena pogleda na pojedine stvari i događaje može bitno da izmeni život.

Naučnici sa Univerziteta San Francisco procenjivali su crte karaktera i osećaj sreće 750 studenata dobrovoljaca. Cilj istraživanja je bio da se utvrdi veza između karaktera i sreće. Učesnici su se procenjivali kao ekstrovertni, neurotični, otvoreni ljudi, promišljeni, skloni dogovoru i kompromisima. Volonteri su sami procenjivali na skali do 9 koliko ih koja od ovih osobima opisuje.

Posebnom tehnikom se procenjivalo da li se pojedinac više fokusira na budućnost, sadašnjost ili prošlost. Volonteri su ocenjivali svoju prošlost, sadašnjost i budućnost, opisujući u kakvom svetlu vide sebe. Na kraju su svi testirani na stepen zadovoljstva svojim životom.

Ispostavilo se da su ekstrovertne osobe na svoju prošlost gledale pozitivnije, što je omogućavalo da budu srećnije, ističe autor istraživanja profesor Ryan Howell. Kod neurotičnih osoba je bilo suprotno. Po njegovom mišljenju ako promenimo odnos prema svojoj prošlosti, možemo više da uživamo u sadašnjosti.

Izvor