Salo se vraća posle liposukcije

Liposukcija se, zahvaljujući reklami, smatra najednostavnijim načinom brzog oslobađanja masnih naslaga.

Po statistici to je najpopularnija estetska intervencija. Samo se u SAD godišnje uradi više od 450.000 liposukcija, piše The New York Times.

Međutim, do nedavno je bilo otvoreno pitanje: vraćaju li se masne naslage i ako se vraćaju, gde se talože. Istraživanje na Univerzitetu Kolorado je dalo odgovor. Tokom eksperimenta, istraživači su nasumice predlagali liposukciju bedara i donjeg dela stomaka ženama koje nisu gojazne. Žene koje su odbile liposukciju su predstavljale kontrolnu grupu.

Godinu dana je bilo potrebno da se utvrdi da li se salo nakon operacije vraća. Pokazalo se da se masne naslage nisu povećale na bedrima, ali su se pojavile na gornjem delu stomaka, ramenima i nadlakticama. Naučnici ističu da nije neobično što se masnoća vraća. Organizam se bukvalno štiti od gubitka masnog tkiva.

Ova izjava je potvrđena eksperimentom na glodarima. Životinje kojima je na jednom mestu hiruškim putem uklonjeno masno tkivo obavezno su se gojile na račun nagomilavanja masti na drugim mestima. Sličan mehanizam postoji kod ljudi. Ispostavilo se da organizam kontroliše broj masnih ćelija - jedne umiru, a rađaju se nove. Poznato je da masne ćelije žive oko sedam godina. Zašto se masne ćelije ne rađaju na mestu liposukcije? Naučnici su dali odgovor: hiruškom intervencijom se narušava mrežasta struktura potkožnog tkiva u kome se nalaze masne ćelije.

Izvor