Lepota i seksepil se određuju pre rođenja

Lepe i šarmantne osobe su srećnije - one čak zarađuju 10% više od ružnih, piše The Independent. Ali zašto nas je evolucija programirala da volimo prema spoljašnjem izgledu? I zašto je neko privlačan, a drugi ne? 

Prema novoj studiji američkih psihologa, stvar je u antioksidansima i oksidativnom stresu.  Naučnici su otkrili da muškarci, koje žene visoko ocenjuju po lepoti imaju najniže markere oksidativnog stresa u organiznu.

Naučnici se bore sa pitanjem, po čemu procenjujemo atraktivan izgled - po sopstvenom ukusu ili genetskoj predispoziciji? Popularna evoluciona hopoteza ističe: preferiramo određene osobine predaka koje garantuju da ćemo razlikovati fizički jačeg partnera od slabijeg. Takođe je dokazano da se smatraju lepšim ljudi simetričnog lica, zato što asimetrija asocira na nedostatke u razvoju.

Jedan od mogućih uzroka asimetruje je oksidativni stres, koji plod trpi u materici. To je stres izazvan viškom slobodnih radikala, a time i nedostatkom antioksidanasa. Kao rezultat toga trpe DNA i tkiva. Veruje se da u najtežim slučajevima, oksidativni stres izaziva mutacije, a nakon rođenja je jedan od faktora starenja i pojave nekih bolesti, uključujući rak. Kod trudnica oksidativni stres je moguć zbog pušenja, zaraznih bolesti, gojaznosti, gestacijskog dijabeta...

Psiholozi sa Univerziteta New Mexico, čiji je tekst publikovan u časopisu Animal Behaviour, ispitivali su prve simptome oksidativnog stresa kod muškarca starosti između 18 i 38 godina. Merili su i upoređivali deset kvantitativnih pokazatelja: širinu i visinu uha, obim zglobova, obim lakta, dužinu palaca, obim gležnja i širinu stopala. Urin je analiziran na markere oksidativnog stresa i hormone i intervjuisali su ispitanke o komplikacijama na rođenju. Zatim je grupa žena zamoljena da rangira fizičku privlačnost ispitanika po fotografijama njihovih tela i lica.

Pokazalo se da žene vole muškarce sa znatno nižim nivoom oksidativnog stresa. Muškarci sa simetričnijim telom i licem imali su niži nivo oksidativnog stresa i ocenjeni su kao atraktivniji. I muškarci, koji su rođeni pre ili posle termina su imali viši nivo oksidativnog stresa.

 

Izvor