Flavonoidi sprečavaju Parkinsonovu bolest

Redovno konzumiranje voća smanjuje rizik od pojave Parkinsonove bolesti. To posebno važi za muškarce, koji mogu još više da smanje rizik redovnim konzumiranjem jabuka, pomorandži i drugih izvora korisnih flavonoida.

Flavonoidi se posebno nalaze u jagodičastom voću, čokoladi, limunu i naročito grejpu. To su antioksidansi koji voću daju jarku boju: crvenu, žutu, narandžastu, zelenu, plavu i ljubičastu. Zato dajte prednost voću i povrću jarke boje u odnosu na bledunjavo.   

Dvadesetogodišnje istraživanje na Hardvardskoj školi za javno zdravlje u Bostonu (SAD) obuhvatilo je 49 000 muškaraca i više od 80 000 žena u cilju ocene uticaja flavanoida, koje ljudi unose sa hranom, uključujući čaj, voće, jabuke, crveno vino, pomorandže i sok od ovog voća. Zatim su lekari analizirali odnos između potrošnje flavanoida i rizika od Parkinsonove bolesti.

Muškarci koji su češće konzumirali flavanoide sa voćem, imali su 40% manji rizik da obole od Parkinsonove bolesti. Redovno konzumiranje antocijana, sličnih flavonoidima, koji uglavnom potiče iz jagodičastog voća tesno su povezani sa manjim rizikom od Parkinsonove bolesti kod muškaraca i žena. Naučnici veruju da antocijani u ovom voću deluju zaštitnički na nervne ćelije mozga.