Infarkt - ljudske osobine koje ga izazivaju

Paradoksalno zvuči, ali ljudi "bez srca" boluju od srčanih oboljenja češće od onih koji žive u harmoniji sa drugima.

Nije tajna da bes, zavist i druge ne tako dobre ljudske osobine ne donose korist svojim nosiocima. Ima nekih faktora za koje ne bi predpostavili da mogu imati uticaja. Loš ten, uzak krug prijatelja, česti konflikti sa okolinom, takođe, štete zdravlju. 

Kako se pokazalo tokom naučnih istraživanja, koje su sproveli amirički naučnici, zlovoljne osobe imaju  deblje zidove karotidnih arterija od spokojnih i druželjubivih.

Eksperiment je sproveden u dve etape. Najpre su ispitanici testirani na stepen razdražljivosti, a zatim je merena debljina njihovih karotidnih arterija (velika vratna arterija). Tri godine kasnije naučnici su merili iste parametre. Upoređivanjem sa parametrima od pre tri godine uočena je zakonitost: kod naprasitih, nestrpljivih i svadljivih učesnika eksperimenta proces zadebljanja zidova krvnih sudova, koji povećava rizik od pojave kadiovaskularnih bolesti, je brži nego kod učesnika koji su sposobnih da kontrolišu svoje emocije i zadrže nezadovoljstvo.

Teoretski, zadebljanje karotidne arterije se dešava paralelno sa procesom starenja organizma, ali kod osoba koje su stalno u konfliktu i uzbuđuju se oko sitnica, ova bolest (arterioskleroza) se može javiti u mladosti.

Glavni zadatak osoba koje vode računa o svom zdravlju je da ostvare harmoniju sa okolinom i da se češće smeju.

Izvor