Kalcijum povećava rizik od infarkta

Suplementi na bazi kalcijuma, koji se koriste u prevenciji i lečenju osteoporoze, povećavaju rizik od infarkta miokarda za 30%.

Osteoporoza, praćena smanjenjem koštane gustine, je jako raširena bolest, pogotovu kod žena nakon menopauze. U njenoj prevenciji i lečenju se masovno koriste suplementi na bazi kalcijuma. Istraživači iz Velike Britanije, SAD i Novog Zelanda su sproveli ispitivanja preparata kalcijuma na 12.000 osoba. 

Nakon ispitivanja i analize dobijenih podataka pokazalo se da redovno korišćenje suplemenata sa kalcijumom povećava rizik od infarkta miokarda u proseku za 30%. Ta veza između korišćenja kalcijuma i srčanog udara je uočena u svim istraživanjima i nije zavisila od vrste suplementa, starosti i pola ispitanika. 

Ranija istraživanja nisu pokazala vezu između sadržaja kalcijuma u hrani i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Dobijeni rezulti se odnose samo na kalcijum koji se koristi u vidu dodataka hrani (različiti suplementi).

Istraživači su naglasili da, s'obzirom na umeren uticaj preparata kalcijuma na koštanu gustinu i učestalost preloma kod osteoporoze, treba revidirati preporuku o njegovom korišćenju u vidu suplemenata.  

Izvor