Cladriblin u Rusiji odobren za lečenje multiple skleroze

U Rusiji je odobrena uporeba kladriblin tableta za lečenje multiple skleroze. Cladribline, na tržištu poznat kao Leustatin, je do sada korišćen u obliku injekcija za lečenje leukemije, trombocitopenije, neutropenije i klinički značajne anemije.

Rusija je prva zemlja na svetu u kojoj je kladriblin u tabletama registrovan za lečenje obolelih od relaps-remitirajuće forme multiple skleroze. Biće dostupan pod imenom Movektro od 2011. godine. Proizvođač kladriblina Merck Serono planira da lek pusti u prodaju od naredne godine. 

Lek je registrovan zahvaljujući dobijenim rezultatima III faze istraživanja CLARITY, koje je sprovedeno na 1.326 pacijenata sa relaps-remitirajućom multiplom sklerozom u 155 centara (23 Ruskih centara) iz 32 zemlje. Istraživanje, koje je trajalo 96 nedelja, je pokazalo da kladriblin značajno smanjuje učestalost pogoršanja bolesti (egzacerbacija), smanjuje rizik nastanka invalidnosti i smanjuje oštećenje nervnog sistema u poređenju sa placebom.

S'obzirom na jednostavnost upotrebe leka, kladribin može postati jedan od najpopularnijih lekova za lečenje multiple skleroze. Međutim, treba imati na umu da lek slabi imunitet tako da postoji rizik od nastanka infekcija i malignih bolesti. Ta neželjena dejstva su povezana sa dozom leka.

Izvor