Komarci - letnja napast

Ove godine su proleće i leto kišoviti što je dovelo do velikog razmnožavanja komaraca, ove letnje napasti.

Mužjaci nam ne zagorčavaju život. Oni kraće žive, manje lete i što je najvažnije hrane se nektarom. Nakon što oplode ženku ubrzo uginu. Ženke od ranog proleća do kasne jeseni traže ljudsku i životinjsku krv. To je za njih stvar opstanka, jer je za proizvodnju jaja potrebna krv. Nakon oplodnje jaja ženka je u potrazi za "hranom". Desetak dana nakon obroka krvi ona polaže jaja u vodi. Za život koristi i nekatar, ali za razmnožavanje je neophodna krv. 

Za razmnožavanje komaraca neophodna je vlaga, pa ih privlači svaki oblik vlage, uključujući i čovekov znoj. Nisu za njih primamljive samo bare i reke. Iskoristiće za polaganje jaja i sud u dvorištu u kome se sakuplja voda. Razmnožavanje komaraca je nemoguće bez vode, pa ih ima mnogo više kada su proleće i leto kišoviti.

Šta privlači komarce?

U pronalaženju hrane - krvi komarac se najviše oslanja na miris. Kod ljudi ga privlači mlečna kiselina znoja. Zato više ujeda noge i glavu. Mlečne kiseline ima više kada konzumiramo masnu i visikokaloričnu hranu.

Parfemi, deodoransi, sapuni i druga kozmetička i higijenska sredstva sa jačim mirisom ih takođe privlače. Te mirise komarci prepoznaju kao "hranljive". Verovatno da kombinacija različitih mirisa utiče na to da pojedine ljude komarci mnogo više ujedaju.

Privlači ih tamna, posebno crna odeća, jer apsorbuje više toplote. Lakše ujede otkriveni deo tela, ali i tesna odeća nije prepreka. Ugljen dioksid koji izbacujemo tokom disanja i koji nastaje od vatre je sledeći putokaz ka hrani. Zato više ujedaju ljude koji su fizički akrivniji ili sede pored upaljene vatre. Kretanje vazduha im pomaže da nađu žrtvu za ujed. Pokušaj da se komarci oteraju rukom je bezuspešan, naprotiv, privlači ih. Najviše ujedaju predveče.

Zašto ujed svrbi?

Prilikom ujeda komarac ubacuje pljuvaču sa antikoagulansima, koji sprečavaju zgrušavanje krvi i omogućavaju mu da je nesmetano siše. Te hemikalije deluju toksično na mestu ujeda izazivajući svrab, otok i crvenilo. Potrebno je nekoliko dana da dođe do zalečenja. Ako se u međuvremenu češa može doći do infekcije što produžava trajanje tegoba. Ovakva reakcija na ujed je tipična, može biti izražena manje ili više i sreće se kod većine ljudi. Oni nisu alergični na komarce, već samo trpe posledice toksične reakcije izazvane ujedom.

Manji broj osoba je alergičan na komarce. Kod njih se sreću neuobičajene, burne reakcije na ujed. Već nekoliko minuta nakon ujeda može doći do osipa, velikog otoka, ponekad i do gušenja. Dok su toksične reakcije teže ako je bilo više ujeda, kod alergojske reakcije i samo jedan ujed može da izazove velike tegobe, posebno izražene ako je na glavi ili vratu ili ako je ubod bio direktno u krvni sud.

Kako se zaštititi od komaraca

Treba izbegavati mesta gde ima dosta komaraca. To su mesta pored reka i sa visokom travom. Ako se boravi na takvim mestima treba nositi svetlu, komotniju odeću dugih rukava i nogavica. Izbegavati veću fizičku aktivnost na takvim mestima i ne paliti vatru. Osetljive osobe treba da koriste repelente. To su preparati koji se nanose na kožu, a sadrže mirise koji su komarcima neprijatni.

Ublažavanje tegoba nakon ujeda

Na ujedeno mesto treba staviti hladnu oblogu i nikako ne češati. Ako je svrab dosta jak namazati kortikosteroidnu mast i uzeti antihistaminik. Za malu decu koristiti gelove na biljnoj bazi.

Ako je lokalna reakcija jako izražena, postoji otežano disanje ili je ujed na glavi obavezno se treba javiti lekaru. Osobe koje znaju da su alergične na ujed komarca i pri tom jako burno reaguju moraju da nose sa sobom injekciju koju mogu sebi dati neposredno nakon ujeda (Epi-pen).