Kratak dnevni odmor i nesanica

Redovan kratkotrajni dnevni odmor pomaže kod nesanice.

Kod većine ljudi poremećaj spavanja je posledica modernog načina života. On se u velikoj meri razlikuje od života naših predaka. Da bi se oslobodili nesanice moramo da naučimo da se opuštamo tokom dana, bar ne za dugo, ističe dr Nerina Ramlakhan u svojoj knjizi o kojoj priča u The Daily Mail. 

Činjenica je da čovek u trci za maksimalnom efikasnošću i uspehom zanemaruje kratkotrajne redovne dnevne trenutke odmora, otežavajući situacju korišćenjem kofeina i energetskih napitaka. Kao posledica takvog života, mozak je uveče toliko opterećen da ne može prosto da se opusti i "isključi". Smeta mu napetost i unutrašnja "buka".

Po dr Ramlakhan to je univerzalni problem. On se može javiti kod visokih zvaničnika, zapošljenih majki, nastavnika, učenika... I sama doktorica Nerina je imala taj problem kao dete. Po njenim rečima ona je "bila veoma hiperaktivno dete i pravi bibliofil".

Naši drevni preci bili su programirani da se odmaraju u redovnim intervalima tokom dana, a ne da spavaju po osam sati svake noći. Takav bioritam im je omogućavao da povrate snagu, bez rizika da ugroze opstanak.

Da bi se izbegla nesanica potrebno je tokom dana odmoriti, pa čak i kratko odspavati. Takvi stavovi o odmoru su u suprotnosti sa opšteprihvaćenim po kojima je neophodno da se izbegava spavanje tokom dana da bi se bolje spavalo noću.

Dr Nerina smatra da ljudski organizam bolje funkcioniše u svom prirodnom bioritmu. Ona navodi kao primer Ellen Makartur koja je postavila novi svetski rekord 2002. godine. Tokom 72-časovne trke ona je prekinula san 385 puta, spavajući svaki put kraće od 35 minuta.

Dr Ramlakhan predlaže da se tokom rada prave pauze svakih 90 minuta, da bi se sanjarilo, šetalo ili čak spavalo. Takođe, najbolji način za oslobađanje od stresa i opuštanje pre spavanja, je topli napitak, topla kupka, prigušeno svetlo u sobi, a može i pilula za spavanje.