Alergijske bolesti smanjuju rizik od raka

Alergijske bolesti, kao što su  astma i ekcem, mogu da poboljšaju sposobnost organizma da ukloni maligne ćelije.

Činjenica je da su ove bolesti povezane sa preaktivnim imunim sistemom, pišu naučnici u časopisu Američkog Koledža za alergije, astmu i imunologiju (ACAAI). Alergijske bolesti na taj način smanjuju rzik oboljevanja od raka.  

Naučnici su sproveli istraživanje u Montrealu (Kvebek), piše The Times of India. Tokom 7 godina oni su posmatrali 3300 muškaraca obolelih od raka i kontrolnu grupu od 500 osoba.

Posmatrali su vezu između astme ili ekcema i više od 20 vrsta raka ukupno, a takođe i posebno za svaki od 8 najčešćih tumora (rak želuca, debelog creva, rektuma, pluća, prostate, bešike, kože i limfnih čvorova) i izračunali rizik oboljevanja.

"U našem istraživanju ljudi sa astmom su imali manji rizik da obole od raka želuca, dok su pacijenti sa ekcemom imali manji rizik od raka pluća, u poređenju sa drugim ljudima"-rekao je Mariam Al-Zain, jedan od vodećih autora istraživanja.  

"Mi ne možemo u potpunosti da objasnimo kako alergije mogu da smanje rizik od raka, ali ova studija ima perspektivu. Nadamo se da će buduća istraživanja nastaviti da istražuju vezu između raka i alergijskih bolesti i uticaj imunog sistema na sniženje rizika razvitka raka" -ističe naučni saradnik, doktor medicinskih nauka, alergolog Bernštajn.

Izvor